spot_img
spot_img

Адвокати поново напуштају суднице у БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
Адвокати у РС и ФБиХ одржаће идућег мјесеца штрајк упозорења у знак подршке адвокатима из Брчког који се мјесецима боре за измјену прописа којима је адвокатска дјелатност у дистрикту обухваћена системом фискализације.
Потврдио је то јуче за “Глас Српске” члан протестног одбора адвоката из Брчког Мирко Симић, истакавши да очекује да ће тачан датум протеста бити ускоро познат.

– Одлуке о штрајку упозорења морају донијети скупштине адвокатских комора РС и ФБиХ и према мојим сазнањима, штрајк би могао бити одржан половином децембра – рекао је Симић  и подсјетио да су адвокати у Брчком рад обуставили 26. априла. Адвокати из Српске и ФБиХ су крајем јуна напустили суднице на пола сата у знак подршке колегама у Брчком.

Симић истиче да су адвокати у Брчком, након што је пропао покушај усвајања измјена спорног закона, у својству грађана поднијели иницијативу Апелационом суду у Брчком.

– Затражили смо да се утврди да ли је одредба Закона о фискалним системима која се односи на фискализацију адвокатске дјелатности у складу са Статутом Брчког.

Очекујемо да Апелациони суд потврди да није испоштована процедура приликом усвајања амандмана којим су нама наметнуте фискалне касе – појаснио је Симић и додао да одлуку очекују крајем децембра.

Предсједник Регионалне адвокатске коморе Тузла Амир Мешић каже за “Глас Српске” да је очигледно да политика у дистрикту истрајава у намјери да адвокатску дјелатност стави под своју контролу.

– Ентитетске коморе су одлучиле да штрајк адвоката у Брчком и даље остаје на снази, јер фискализација адвокатске дјелатности у дистрикту доводи до нарушавања пословне тајне, чиме се крше закони о адвокатури – рекао је Мешић, нагласивши да адвокат може одати пословну тајну само уколико му клијент којег заступа да дозволу да то презентује јавности.

Додао је да на подручју БиХ ради око 2.000 адвоката, те да је већина њих у систему ПДВ-а, односно уредно плаћају порез.

– И након што су адвокати у Брчком обуставили рад у априлу, сви смо их подржали и одржали штрајк упозорења. Планирамо и идућег мјесеца на сат времена обуставити рад у знак подршке – казао је Мешић.

Влада Брчког је Законом о фискалним системима, који је усвојен 8. јуна 2016. године, изузела адвокатску дјелатност од обавезе регистровања промета преко фискалне касе.

Међутим, Скупштина је без нацрта или приједлога измјена и допуна Закона о фискалним системима, на сједници одржаној 17. октобра прошле године, усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о фискалним системима, којима је прописала обавезу регистровања промета преко фискалне касе у адвокатској дјелатности.

Иако је усмено било договорено да ће на сједници Скупштине дистрикта 23. октобра бити усвојене измјене Закона о фискализацији, то се није десило јер није било двотрећинске подршке за предвиђене измјене закона, будући да су бошњачки посланици гласали против.

Застара предмета

Мирко Симић каже да је од краја априла у суду у Брчком блокирано око 1.000 предмета, те да их још толико има у канцеларијама.

– Према нашим сазнањима, око 300 предмета у вези са лакшим кривичним дјелима и прекршајима ускоро ће застарити – рекао је Симић.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img