spot_img
spot_img

За модернизацију “Луке Брчко” три милиона евра

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Уговор о гранту од три милиона евра намијењених за модернизацију “Луке Брчко” између БиХ и Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ потписали су данас министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда и директор канцеларије ЕБРД-а у БиХ Мануела Несл.

Беванда је подсјетио да је 2016. године потписан уговор о зајму вриједан 10 милиона евра који се исто односи на модернизацију “Луке Брчко”, док су сада за исту намјену издвојена три милиона евра.

“Свако улагање у `Луку Брчко` је важно јер је то прилика за привредни развој и економски раст. Ова средства биће подршка Брчко дистрикту у рехабилитацији путног и жељезничког приступа луци Брчко”, рекао је Беванда.

Он је истакао важност лука у транспорту робе и остваривању прихода због чега лука у Брчком мора искористити све капацитете које има јер се налази на добром мјесту.

“Имамо добру прилику да се успостави директна испорука добара од ријеке Саве до лука Подунавља у земљама западне и источне Европе, као и лука на сјеверу и Црном мору”, навео је Беванда.

Директор “Луке Брчко” Перица Јосић рекао је новинарима да је пројекат ревитализације луке замишљен у три фазе, те да је прва фаза у којој је урађена реконструкција платоа, завршена.

“У другој фази је предвиђена набавка нове лучке дизалице и ми бисмо требали да дизалицу имамо у функцији негдје до 1. јуна 2023. године. Дизалица ће бити носивости 27 тона и биће много боља и оперативнија од ових старих које су носивости до пет тона и старије од 50 година”, навео је Јосић.

Он је додао и да је у трећој фази пројекта предвиђена реконструкција пруге и изградња приступног пута до луке, за шта је уговор потписан 1. августа ове године, а рок за завршетак радова је 16 мјесеци.

Шеф Канцеларије ЕБРД-а у БиХ Мануела Лесл нагласила је да ће пројекат омогућтии повезивање различитих видова транспорта, те да се као резултат очекује 5.000 камиона мање на путу годишњем нивоу, што ће смањити загађења и буку, а истовремено и побољшати услове за економију и трговање.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img