spot_img
spot_img

Веома битно да се Српска спаја са Србијом

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић истакао је да је веома значајно да се Република Српска спаја са Србијом и да је Српска одлучна да тај пројекат заврши до краја.

“Имали смо важан догађај за Републику Српску, који је прије неколико година дјеловао немогућ за нас. Одлучни смо и предано радимо. Овим пројектом Бањалука и Београд би требало да буду повезани за четири или пет година”, рекао је Ћорић за РТРС.

Он вјерује да Српска има капацитет да то заврши у предвиђеном периоду, а од изградње тог ауто-пута локалне заједнице ће имати бројне бенефите и очекује да ће Бијељина и друге општине искористити шансу.

“У изградњу ауто-путева је уложен огроман труд”, рекао је Ћорић и додао да се ради и на дефинисању брзе саобраћајнице од Бијељине до Сокоца за коју имају три модела.

Он је навео да ће кинески пријатељи бесплатно урадити идејни пројекат, заузврат не добијају ништа, већ раде дионицу ауто-пута од Бањалуке до Приједора, а ријеч је о друштвено одговорној државној компанији.

“Држава Кина на тај начин помаже Републику Српску, опредијељени су да имају добре односе са сама”, рекао је Ћорић.

Он је истакао да Република Српска има довољно новца да све то може да финансира, јер се све редовно сервисира.

Говорећи о дионици Рача-Бијељина, вршилац дужности директора предузећа “Аутопутеви Републике Српске” Слободан Станаревић истакао је да је то ауто-пут Српског јединства.

Он је додао да је дужина од Раче до Бијељине 19,6 километара, да има петљу сјевер Бијељина, а коштаће 258 милиона КМ, учешће Владе Србије је 80 одсто, а преостало је на Влади Српске и “Аутопутевима”.

“То је супер јефтин ауто-пут, јер је понуда предата крајем прошле године, имамо среће што је домаћи извођач”, рекао је Станаревић и додао да се сада предаје понуда цијена би због инфлације била већа.

Са тим се сагласио и министар Ћорић, истакавши да је то најјефтинија дионица ауто-пута у Европи.

Дионица је претежно равничарска, нека лако средња за изводљивост, а водећи конзорцијум је “Интеграл инжењеринг”.

Када је ријеч о коридору “Пет це”, Станаревић је навео да он има три дионице кроз Републику Српску, да је једна пуштена у тестни саобраћај до 1. октобра, до када се не плаћа.

Друга дионица, на којој су у току радови, је Путниково брдо до границе са Федерацијом БиХ, а трећа је Добој-Вукосавље, која је у процедури, али је због политичких ставова ЕУ је мало суспендована.

“Дали смо рок до краја мјесеца да се изјасне да ли се наставља са извођењем. Добили смо неких седам понуда, ако не буде ићи ћемо на неки други вид”, рекао је Станаревић.

За ауто-пут Бањалука-Приједор, Станаревић је рекао да су обезбијеђени услови за почетак радова код Приједора, а што се тиче крака за Козарску Дубицу, додао је да је са кинеском комапнијом у уговору пројекат да они ураде главни пројекат брзе саобраћајнице што би пуно значило за тај крај.

Говорећи о магистралним путним правцима у Републици Српској, министар Ћорић је поменуо да се ради на најбитнијим пројектима, који су на то дуго чекали, истакавши да је Република Српска ове године значајно из буџета подржала “Путеве Српске” да би те дионице биле завршене, као и да се на томе неће стати.

“Ту није крај, радимо на једном великом пројекту који би требало да се деси од сљедеће године и у плану је да се у наредне три године изврши реконструкција свих магистралних и кључних регионалних путева. Постоји економска оправданост за то јер ћемо смањити цијену одржавања за износ финансирања рата кредита за тај пројекат”, рекао је Ћорић.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img