spot_img
spot_img

Горан Тадић из “Ноћних вукова” открива детаље необичног пута светиње: Икону у етапама за 48 сати донијели Кирилу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Предсједник Мото-клуба “Ноћни вукови” Александар Залдастанов Хирург позвао ме 29. маја и питао хоћу ли долазити у Москву на рођендан клуба, не знајући да сам ја већ стигао. Питао је какве су могућности да у року од максимално 48 сати икона светог Петра Цетињског буде у Москви. И била је.

Тим ријечима за “Глас Српске” почиње причу предсједник Одјељења “Ноћних вукова” из Српске Горан Тадић који се прије неколико дана вратио из Русије, гдје је присуствовао прослави рођендана клуба која се одржава 31. маја. С обзиром на то да је онемогућено путовање мотоциклима кроз европске земље, те да су летови отежани, а и веома скупи, Тадић је ове године на рођендан путовао сам, без осталих чланова клуба.

– У животу сам имао жељу да упознам предсједника Русије Владимира Путина и патријарха Кирила. Предсједника Путина сам први пут срео 2017. године, о чему је “Глас” тада писао, а сада ми се испунила и друга жеља, упознао сам и патријарха Кирила – истакао је Тадић подсјетивши да су “Ноћни вукови” патриотски клуб и да су много везани за цркву.

Након што га је Залдастанов позвао и упитао за икону, није часио ни часа. Знао је кога да зове и на кога може да рачуна.

– Одмах сам позвао нашу браћу у Требињу да крену пут манастира Острог или у Цетињски манастир да нађу икону. У року од неколико минута већ су били на путу за Острог, на мотоциклима. У међувремену сам назвао брата Вукомана, предсједника “Ноћних вукова” Црне Горе, који је посредством нашег брата Горког, који ради у манастиру Острог, све припремио и са иконом чекао нашу браћу из Требиња. Нисмо губили ни минут – испричао је Тадић.

Са Острога су кренули назад у Републику Српску.

– Браћа са Пала са нашим Цицом на челу су преузела икону и кренула даље. Икону смо буквално носили етапно и преузимали штафетно, тако да скоро цијело одјељење учествује у овом величанственом догађају, иако морам признати да тада нисмо ни знали шта ће се десити са иконом. Браћа из Брчког, Шамца и Модриче заједно су са браћом са Пала донијела икону на аеродром у Београд. Ту се појавио проблем, нико није желио да узме икону и понесе је на аеродром. Особље “Ер Србије” није жељело ни да чује за то. Једини начин је био карго превоз, али уз гомилу папира, морало се најавити бар седам дана раније. Осјетио сам да ће бити велики проблем око тога, позвао сам нашег брата, оца Лонгина, монаха који је дуго служио у манастиру Острог, и замолио да нам помогне. Он је дошао на аеродром и нашао једну жену из Београда, Јелену, која је пристала да понесе икону до Москве. Ја сам је чекао и преузео икону – поносно казује Тадић, срећан и задовољан јер је уз помоћ браће са свих страна, благослов Божији и уз помоћ храбре Јелене испунио мисију.

Казао је да је познато да је свети Петар Цетињски био много наклоњен Русији и нагласио да су овом приликом жељели да ставе до знања да су Срби вијековима уз своју браћу Русе, данас још и више у овим тешким тренуцима.

Тадић каже да је патријарх Кирил лично захвалио Хирургу и њему.

– Након литургије у храму својом руком ми је дао нафору. Хтјело се тако да цијели дан нисам имао времена ништа да једем – испричао је Тадић.

Додао је да је патријарх овом приликом рекао да у вријеме када многе политичке снаге раде на томе да ослабе руски свијет, “подршка наше браће Словена и свих оних који разумију историјски значај Русије у борби за истинску слободу народа и држава толико је важна за нас”.

Чврсто уз Путина

Тадић се осврнуо и на живот у Москви након што је ЕУ увела и шести пакет санкција те рекао да људи живе нормално.

– Затворене су неке америчке и западне компаније, али нема ничег необичног. Цијене су остале исте, рубља се стабилизовала и јача је у односу на прошлу годину, када сам био у Москви. Кажу да се и “Мекдоналдс” враћа, али под другим именом, што је знак колико им је руско тржиште важно. Људи у потпуности подржавају Путина и државни врх у оном што раде. Сматрају да се ово што се дешава није могло избјећи – поручио је Тадић.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img