spot_img
spot_img

5. јула конференција у Брчком: А ауто-путу, жељезници и унапређењу Луке

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Министри из Србије и Босне и Херцеговине за ресор саобраћаја најавили су убрзавање послова на пројектима од којих се очекује да додатно повежу две земље.

Да би вишегодишње каскање на пословима иза којих је стала и Турска – као што је раније договорени ауто-пут Београд–Сарајево–Београд – могло да буде кориговано, потврдили су у Сарајеву министар комуникација и саобраћаја БиХ Един Форто и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије Горан Весић.

Форто је нагласио да БиХ треба да се усредсреди на регионално повезивање, јер је саобраћајна инфраструктура нешто што је заједнички циљ и средство приближавања Европској унији. „Регионално повезивање мора бити циљ. Неки од пројеката су видљиви и ми ћемо с Владом Србије аплицирати код ЕУ за бесповратна средстава у најмање два пројекта. Један од њих је пруга која се протеже од Бањалуке, Добоја, Тузле и Зворника, те даље у Србију, али и реконструкција мостова који повезују БиХ и Србију”, рекао је Форто новинарима.

Обећао је да ти послови спадају у домен оних који ће бити урађени у скоријем року.

„Има ту и доста других ствари као што је дигитализација транспортних дозвола које постају нека врста бирократског терета те је циљ да се то поједностави и либерализује, да покажемо да БиХ и Србија заједно иду ка ЕУ”, казао је Форто.

Најавио је да ће 5. јула у Брчком бити одржана конференција која ће за тему имати одређивање трасе ауто-пута Орашје–Брчко–Тузла, унапређење луке у Брчком и железнички коридори који ће пратити ове путеве.

„Морамо направити замах у којем ће бити нормално да градимо стотине километара и пруге и путева у сваком тренутку”, констатовао је Форто, уз опаску да су ентитети надлежни за изградњу ауто-путева.

Горан Весић је нагласио да је у БиХ дошао да разговара о конкретним пројектима између две земље јер је циљ обе владе да се регион саобраћајно повеже.

„Ми у Србији градимо више од 400 километара брзих саобраћајница и ауто-путева. Градимо и више од 200 километара пруге. Циљ је да се повежемо са свим суседима. Наравно да је БиХ један од наших најважнијих комшија и приоритет када је реч о повезивању”, навео је Весић.

За неколико година, додао је, Србија и БиХ ће бити повезани са два ауто-пута и две брзе саобраћајнице што се никада није десило у историји.

„Наш први ауто-пут је Београд–Сарајево. Завршићемо до краја године свој део и ту се гради интегрисани гранични прелаз у Рачи”, подсетио је Весић. Напоменуо је да је обавеза пријатеља из БиХ да заврше свој део пута. Појаснио је да ће Србија до краја године на ауто-путу Београд–Сарајево завршити деоницу од Сремске Раче до Кузмина дужине око 19 километара, на којој се гради интегрисани гранични прелаз у Сремској Рачи.

Прелаз ће, како је најавио, бити пуштен у рад 2025. када буде завршена траса од Бијељине до Сремске Раче, а који гради Република Српска и финансира Србија.

„Време је да Београд и Сарајево буду повезани ауто-путем. Оно што је још једна добра вест јесте да ћемо до краја следеће године завршити брзу саобраћајницу са једним одвојком који ће такође повезати БиХ и Србију”, додао је Весић.

Навео је да ће до краја наредне године у Србији бити завршени ауто-пут Рума–Шабац, који ће имати одвајање према граничном прелазу Бадовинци, као и брза саобраћајница Шабац–Лозница која ће повезати гранични прелаз у Шепку.

„Разговарали смо и о интегрисаним граничним прелазима Шепак и Бадовинци, чиме би се растеретио прелаз у Сремској Рачи”, казао је Весић. Додао је да Србију очекује и изградња ауто-пута од Пожеге до Котромана, одакле ће један крак водити ка Вишеграду, а други ка Црној Гори.

„У БиХ се улази кроз тунел и на страни БиХ ће бити интегрисани гранични прелаз”, конкретизовао је Весић. Навео је да је Србија код ЕУ већ кандидовала пројекат реконструкције пруге од Београда која ка БиХ води преко Руме.

Најавио је да ће БиХ и Србија бити прве које ће увести е-транспортни лист.

„Размењиваћемо податке из транспортних листова и на граници ће бити довољно да се скенира бар-код. То радимо заједно са Транспортном заједницом”, рекао је Весић. Нагласио је да су му у Бриселу, када је представљао овај пројекат, казали да то треба и ЕУ.

 

 

(politika.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img