spot_img
spot_img

5. jula konferencija u Brčkom: A auto-putu, željeznici i unapređenju Luke

spot_img
spot_img

Ministri iz Srbije i Bosne i Hercegovine za resor saobraćaja najavili su ubrzavanje poslova na projektima od kojih se očekuje da dodatno povežu dve zemlje.

Da bi višegodišnje kaskanje na poslovima iza kojih je stala i Turska – kao što je ranije dogovoreni auto-put Beograd–Sarajevo–Beograd – moglo da bude korigovano, potvrdili su u Sarajevu ministar komunikacija i saobraćaja BiH Edin Forto i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Goran Vesić.

Forto je naglasio da BiH treba da se usredsredi na regionalno povezivanje, jer je saobraćajna infrastruktura nešto što je zajednički cilj i sredstvo približavanja Evropskoj uniji. „Regionalno povezivanje mora biti cilj. Neki od projekata su vidljivi i mi ćemo s Vladom Srbije aplicirati kod EU za bespovratna sredstava u najmanje dva projekta. Jedan od njih je pruga koja se proteže od Banjaluke, Doboja, Tuzle i Zvornika, te dalje u Srbiju, ali i rekonstrukcija mostova koji povezuju BiH i Srbiju”, rekao je Forto novinarima.

Obećao je da ti poslovi spadaju u domen onih koji će biti urađeni u skorijem roku.

„Ima tu i dosta drugih stvari kao što je digitalizacija transportnih dozvola koje postaju neka vrsta birokratskog tereta te je cilj da se to pojednostavi i liberalizuje, da pokažemo da BiH i Srbija zajedno idu ka EU”, kazao je Forto.

Najavio je da će 5. jula u Brčkom biti održana konferencija koja će za temu imati određivanje trase auto-puta Orašje–Brčko–Tuzla, unapređenje luke u Brčkom i železnički koridori koji će pratiti ove puteve.

„Moramo napraviti zamah u kojem će biti normalno da gradimo stotine kilometara i pruge i puteva u svakom trenutku”, konstatovao je Forto, uz opasku da su entiteti nadležni za izgradnju auto-puteva.

Goran Vesić je naglasio da je u BiH došao da razgovara o konkretnim projektima između dve zemlje jer je cilj obe vlade da se region saobraćajno poveže.

„Mi u Srbiji gradimo više od 400 kilometara brzih saobraćajnica i auto-puteva. Gradimo i više od 200 kilometara pruge. Cilj je da se povežemo sa svim susedima. Naravno da je BiH jedan od naših najvažnijih komšija i prioritet kada je reč o povezivanju”, naveo je Vesić.

Za nekoliko godina, dodao je, Srbija i BiH će biti povezani sa dva auto-puta i dve brze saobraćajnice što se nikada nije desilo u istoriji.

„Naš prvi auto-put je Beograd–Sarajevo. Završićemo do kraja godine svoj deo i tu se gradi integrisani granični prelaz u Rači”, podsetio je Vesić. Napomenuo je da je obaveza prijatelja iz BiH da završe svoj deo puta. Pojasnio je da će Srbija do kraja godine na auto-putu Beograd–Sarajevo završiti deonicu od Sremske Rače do Kuzmina dužine oko 19 kilometara, na kojoj se gradi integrisani granični prelaz u Sremskoj Rači.

Prelaz će, kako je najavio, biti pušten u rad 2025. kada bude završena trasa od Bijeljine do Sremske Rače, a koji gradi Republika Srpska i finansira Srbija.

„Vreme je da Beograd i Sarajevo budu povezani auto-putem. Ono što je još jedna dobra vest jeste da ćemo do kraja sledeće godine završiti brzu saobraćajnicu sa jednim odvojkom koji će takođe povezati BiH i Srbiju”, dodao je Vesić.

Naveo je da će do kraja naredne godine u Srbiji biti završeni auto-put Ruma–Šabac, koji će imati odvajanje prema graničnom prelazu Badovinci, kao i brza saobraćajnica Šabac–Loznica koja će povezati granični prelaz u Šepku.

„Razgovarali smo i o integrisanim graničnim prelazima Šepak i Badovinci, čime bi se rasteretio prelaz u Sremskoj Rači”, kazao je Vesić. Dodao je da Srbiju očekuje i izgradnja auto-puta od Požege do Kotromana, odakle će jedan krak voditi ka Višegradu, a drugi ka Crnoj Gori.

„U BiH se ulazi kroz tunel i na strani BiH će biti integrisani granični prelaz”, konkretizovao je Vesić. Naveo je da je Srbija kod EU već kandidovala projekat rekonstrukcije pruge od Beograda koja ka BiH vodi preko Rume.

Najavio je da će BiH i Srbija biti prve koje će uvesti e-transportni list.

„Razmenjivaćemo podatke iz transportnih listova i na granici će biti dovoljno da se skenira bar-kod. To radimo zajedno sa Transportnom zajednicom”, rekao je Vesić. Naglasio je da su mu u Briselu, kada je predstavljao ovaj projekat, kazali da to treba i EU.

 

 

(politika.rs)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img