spot_img

4Г пробија још један рок

Published:

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске затражило је од Министарства транспорта и комуникација БиХ да прецизније дефинишу одређене одредбе Одлуке о дозволама за коришћење радиодифузног спектра за пружање услуга путем мобилних приступних система, тако да је већ сада сигурно да од увођење 4Г мреже до краја године неће бити ништа.

Подсјећања ради, прије отприлике мјесец дана из Савјета министара БиХ саопштили су да се стварају претпоставке да се до краја године уведе ова мрежа, међутим и тада је појединим стручњацима то било нереално, посебно ако се узме у обзир спорост институција БиХ. Такође, ово је већ трећи пут у посљедњих годину дана да се помјерају рокови. Први пут у Министарству транспорта и комуникација почетком марта прошле године рекли су да ће 4Г мрежа бити уведена до краја 2017, а након што то није урађено на крају те године, рекли су да ће грађани најдаље половином 2018. године имати мрежу четврте генерације, од чега наравно није било ништа.

“Сматрамо неопходним наставак активности на увођењу нових технологија и даљи развој ове области у складу са важећом правном регулативом, са јасно дефинисаним условима, приоритетима и параметрима и поштујући уставне надлежности ентитета”, рекли су нам у Министарству саобраћаја и веза РС.

За разлику од Министарства саобраћаја и веза РС, Федерално министарство транспорта и комуникација, према незваничним информацијама, још увијек није доставило своје мишљење на предложену одлуку тако да је, према мишљењу стручњака и са становишта процедура, готово немогуће да се до краја године све заврши.

У Министарству транспорта и комуникација БиХ кажу да ће након комплетираних мишљења Регулаторна агенције за комуникације (РАК) дорадити текст Одлуке о дозволама за коришћење радиодифузног спектра за пружање услуга путем мобилних приступних система и упутити га Савјету министара БиХ на усвајање.

“Усвајањем одлуке, Агенцији су обезбијеђени сви правни услови за издавање дозвола доминантним телеком оператерима у БиХ за 4Г мрежу. Дозволом ће се дефинисати рокови, брзина преноса података и потребне надокнаде носилаца дозволе”, рекли су нам у Министарству транспорта и комуникација БиХ.

Стручњаци упућени у цијели процес увођења 4Г мреже у БиХ кажу да је готово немогуће све стићи до краја године те да ће и ако администрација уради свој дио посла, што је мало вјероватно, телеком оператерима требати мјесеци да инсталирају опрему и ставе у функцију ту мрежу.

“И кад одлука буде усвојена, почиње поступак додјеле дозвола, односно фреквенција, потписивања уговора, дефинисања обавеза итд., а ако узмемо у обзир и да се ближе избори, тешко да ћемо у скоријој будућности имати 4Г у БиХ”, испричао је извор “Независних”, додајући да је лако могуће да овај сазив Савјета министара БиХ о томе уопште не одлучује.

Ипак, у Министарству транспорта и комуникација БиХ наглашавају да је Савјет министара БиХ 24. јула усвојио Информацију о статусу увођења 4Г мреже као и закључак којим се позивају све надлежне институције да хитно предузму све активности како би се што прије створиле претпоставке за комерцијалну употребу мобилне мреже четврте генерације у БиХ.

“Уколико Министарству буду благовремено достављена сва мишљења на приједлог одлуке и Савјет министара БиХ усвоји одлуку, нема разлога да до краја године 4Г не крене са комерцијалном употребом у БиХ”, рекли су нам у Министарству транспорта и комуникација БиХ.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img