21 godina od egzodusa Srba iz Sarajeva

U Bijeljini su danas, povodom 21 godine od egzodusa Srba iz Sarajeva, položeni vijenci na spomen-obilježje za 1.254 poginula i nestala srpska borca iz sarajevske regije.

U porti manastira Svete Petke u naselju Pet jezera služen je pomen za stradale iz sarajevskih opština Ilijaš, Vogošća i Rajlovac.

- Reklama -

Vijence su položile delegacije porodica poginulih, Boračke organizacije i predstavnici organizatora iz Udruženja građana “Prijatelji Ilijaša” u Bijeljini.

Predsjednik Udruženja Milenko Zupur rekao je da se godišnjica stradanja Srba i egzodusa srpskog naroda iz Sarajeva mora obilježavati zbog mladih generacija i njihovog poznavanja i poštovanja žrtve koja je položena za slobodu i stvaranje Republike Srpske.

Egzodus Srba sa područja Sarajeva počeo je u decembru 1995. godine, a završen je početkom marta 1996. godine.

Oko 120.000 Srba iz Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Ilidže, Rajlovca, Grbavice i dijela Starog grada napustili su vjekovna ognjišta i krenuli na prostor Republike Srpske.

Srpski borci u Sarajevu zaustavili su 36 ofanziva i odbranili svoje domove, a u toj odbrani poginulo je više od 7.000 vojnika i civila.

U Brčkom i okolini se nakon egzodusa nastanio veliki broj porodica sarajevskih Srba.

 

 

 

(SRNA/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime