spot_img
spot_img

Do 2050. godine u BiH će biti 700.000 stanovnika manje

spot_img
spot_img

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju kako je broj rođenih u 2016. manji za oko 6254 od broja umrlih osoba.

Samo je u martu ove godine u FBiH umrlo 1869 osoba, a rođeno 1556.

“Bijela kuga” odavno je problem koji u našoj državi nikako da se riješi, već baš obrnuto, taj problem veći je iz godine u godinu, piše Večernji list.

Kritična situacija

Mr. sc. Amer Osmić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu kaže kako se istraživanja bh. agencija mogu potkrijepiti i istraživanjem UN-a koje predviđa da će BiH do 2050. ostati bez jedne petine stanovništva.

– Jednostavno rečeno, ako danas u BiH živi 3,5 miliona stanovnika, prema tom istraživanju, do 2050. bit će ih 700.000 manje, što su otprilike dva Sarajeva, rekao je Osmić.

Ako tim podacima dodamo i statistiku mehaničkoga kretanja stanovništva, odnosno iseljavanje, gubimo veliki broj ljudi.

– Naša država nema apsolutno nikakvu stimulacijsku politiku kojom bi se potaknulo stanovništvo na povećanje nataliteta. Nalazimo se u vrlo kritičnoj situaciji koja, po svim procjenama, ide od loše prema lošijoj. Više nije 5 do 12, sad je već 12 i 20, rekao je Osmić.

Strategija razvoja

Jedini način da se taj trend, koji je u BiH prisutan već deceniju, zaustavi su strategija razvoja i jasna populacijska politika.

– Kod nas je trenutno populacijska politika na nivou kantona, a unutar kantona svaka opština ima svoje politike. Na primjer, opština Novi Grad Sarajevo ima jedan potpuno različit plan u odnosu na opštinu Centar, rekao je Osmić.

Vlast se u BiH odnosi indolentno prema tim podacima, smatra Osmić i ističe kako će, kada za nekih 15 godina realnost počne kucati na vrata, tada oni biti pravi problem.

 

 

 

(fokus.ba)

spot_img
spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img