spot_img
spot_img

15.000 грађанана Тргу Крајине: “Нећете нам више убијати дјецу!”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Око 15. 000 грађана из цијеле Републике Српске и БиХ стигло је на Трг Крајине у Бањалуци на велики протест, тражећи истину и правду за убијеног Давида Драгичевића. На бањалучком тргу присутан је и велики број новинарских екипа. Атмосфера је мирна, без било каквих инцидената.

Драги сине, душо моја, драги Давиде душо наша. Субота је 104. дан. Саучесништво у убиству је тежи злочин од убиства. Саучесници и убице који сте га отели, силовали и убили и на крају положили у канализацију. Све сте могли урадити, али да ми убијете дијете и то на такав начин државо. Да, понављам државо. Давид је рођен из љубави, овај трг овдје сте ви злочинци и убице направили својом конференцијом 26. марта ове године – поручио је Давор Драгичевић са Трга Крајине.

Давор: Ријешите убиство или неће бити избора

Поздравио је све окупљене и захвалио им се на подршци.

– Овим сотонама и убицама доказујемо да смо ми људи који траже двије ријечи- истину и правду. Погледајте кога сте убили. Убили сте будућност ове државе. То ни најгори злочинци не би урадили. Желимире ЛепТиру, Божо Врећо, Дарко Илићу и други ја са овог трга поручујем, не будете ли до октобарских избора ријешили убиство онако како треба тих избора неће бити – нагласио је Давор.

Ово, додао је он више није приватна држава, већ држава грађана.

– Да се поштује право на живот, да се поштује оно најсветије, дјечји живот. Шта ће нам живот ако нам оду дјеца. Мој син Давид лежи на Новом гробљу и ја га не могу вратити, али драги сине ево ме стојим овдје и најпоноснијим сам отац. Соба твоја је остала пуна планова, али душмани те убише. Ко ће Теодорину руку предати. Злочинци стићи ће вас рука правде – нагласио је Давор.

Сузана: Милораде, ниси више главни Баја

Након њега присутнима се обратила и Давидова мајка, Сузана Радановић.

– Добро вече мајке, хвала вам што сте дошли да нас подржите да нађемо правду за нашег сина – рекла је она.

Јецајући се мајка Давидова захвалила што јој помажу да Давид не буде оно што су рекли, наркоман и лопов.

– Људи моји погледајте мене и Давора, кажу да смо Сорошевци. То говоре они који су ставили цијену на своју дјецу. Моје дијете нема цијену – поручила је она.

Мајка Сузана је питала како ће мајке своју дјецу пуштати у град.

– Хвала вам још једном свима. Правда за сву нашу дјецу – казала је Сузана.

Сузана је поручила родитељима и оним будућим: “Нашег Давида ништа неће вратити”.

– Ово је борба за вас и вашу дјецу. Борите се за вашу дјецу, вашу унучад. Кажу добићу отказ, па шта онда. Миле, Милораде мислила сам да си главни Баја, али ниси, Лукач је – поручила је Давидова мајка Сузана.

Мемић: Судбина нас је спојила на најгори начин

Громогласним аплаузом након тога су поздрављени отац и сестра Џенана Мемића.

Судбина је мене и Давора спојила на најгори начин. Сувишно је било шта рећи посебно након мајке Сузане која је смогла снаге за разлику од моје супруге која није смогла снаге да дође на један скуп.

Судбина је мене и Давора спојила на најгори начин. Сувишно је било шта рећи посебно након мајке Сузане која је смогла снаге за разлику од моје супруге која није смогла снаге да дође на један скуп. Да није било Ифета Ферадета адвоката, ја не бих био ту. Човјек већ двије године ради без марке. Има још добрих људи и у МУП-овима и у тужилаштвима и боримо се за правду. Први закључак је био да је било убиство, а уствари тужилаштво је три мјесеца тражило неке Роме које ће оптужити. У федералном МУП-у нестао је лакирани комад јер су схватили да не припада ниједном возилу – испричао је Муриз Мемић на бањалучком Тргу Крајине.

Џенанов отац углавном је причао о детаљима истраге коју су такође обиљежили пропусти полиције и тужилаштва у Сарајеву.

– И ја и Давор смо умрли онај дан када су умрла наша дјеца. Нити спавам, нити једем како треба – рекао је ожалошћени отац.

Мемић се на крају захвалио на подршци и загрлио са Давором.

– Давор је нама пружио подршку када нам је требала и ми ћемо њему до краја. Правда за Џенана, Давида правда за све нас – рекла је Џенанова сестра.

Аранђеловић: Не желе да открију имена убица

Окупљеним грађанима на Тргу Крајине обратила се и мајка трагично страдале Данијеле Аранђеловић из Тузле, Спасенија Аранђеловић.

“Добро вече драги грађани, хвала вам до неба што сте дошли да подржите правду за Давида. То је правда за сву нашу дјецу. Ја сам Спасенија Аранђеловић мајка убијене Данијеле. Десило се то 2002. године. Сазнала сам да је Данијела изгубила живот у саобраћајној несреће, на магистралном путу Орашје- Сарајево, у насељеном мјесту Љубаче”, истакла је Спасенија Аранђеловић и додала је врло брзо открила да се није радило о саобраћајној несрећи, а да су кола Данијеле пронађена испред куће тужитељице тузланског кантона Ковачевић Данице.

“Ја и моја породица трпимо тортуру пуних 15 година, јер не желе да се открију имена татиних синова који су одговорни за Данијелину смрт. Покушали су ме удавити. Моја борба траје 15 година и трајаће док сам жива, а истину сам сигурно сазнала, али Тужилаштво треба да почне радити свој посао и да задовољи истину. Имам све доказе које они упорно сакривају” рекла је мајка трагично страдале двадесетогодишње Данијеле.

Грађани: Хоћемо правду

Окупљени су на почетку једногласно узвикивали “Правда”, а у средишту Трга група грађана носи транспарент с натписом “Хоћемо правду”.

“Данас ћемо одржати помен на нашег Давида, али и на сву невино страдалу дјецу. Молим вас да мобилним телефоном снимите и најмању провокацију, уколико се она деси и да направите широк круг око те особе јер то сигурно није члан групе ‘Правда за Давида’. Поздрављамо и нашу полицију која обезбјеђује овај скуп”, поручили су на почетку из групе “Правда за Давида” узвикујући “Правда а Давида, правда за Џенана, правда за сву нашу дјецу”.

Након уводног обраћања пуштена је Давидова пјесма “Клинац из гета” у извођењу “Дубиоза колектива”, а грађани су је са подигнутим песницама у глас пјевали. Након тога пуштен је снимак конференције од 26. марта коју су грађани извиждали.

Пуштен је и снимак обраћања министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача у Народној скупштини РС, који су окупљени такође извиждали.

“Добро вече грађани Бањалуке који сте стигли из разних крајева БиХ, али из других земаља. Ви који вечерас стојите на овом Тргу показали сте да сте људи и да због будућности наше дјеце не смијемо да шутимо”, поручила је Љиљана Тешановић и додала да поздравља све присутне грађане испред Давидових и Џенанових родитеља, као и испред 12 Давидових другара и групе “Правда за Давида”.

Након тога, је исто то на енглеском језику, због људи присутних из разних крајева свијета поновила Данијела Ратешиц Дошен, а потом су исте ријечи поновљене и на француском и њемачком језику.

Организатори скупа замолили су грађане да им помогну око организације и одржавања реда, те да свакога код кога примијете и најмању побуду за некоректно понашање, сниме својим мобилним телефонима и укажу на ту особу припадницима МУП-а и чуварима.

“Сигурни смо да је таквих људи много мање од људи доброг срца и чисте душе, који ће као и на први скуп доћи са својом дјецом, јер за нашу дјецу и тражимо да правда и истина буду једина реалност у нашој земљи”, кажу организатори.

Из МУП-а су саопштили да се предузимају све законом предвиђене мјере и радње с циљем да ово окупљање грађана протекне мирно и достојанствено, те да је тим поводом формиран штаб акције, који је задужен за планирање и праћење обезбјеђења догађаја.

На обезбјеђењу скупа налази се велики број полицијских службеника.

Како сазнаје БН, велики број грађана у аутобусима који су требали да дођу на протест били су задржавани и по неколико сати.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић на захтјев Полицијске управе Бањалука донио је наредбу да се данас привремено забрани точења алкохола и рада угоститељских објеката у центру града.

Давид Драгичевић је нестао у ноћи 17/18. март, а његово тијело је пронађено на ушћу притоке Црквене у ријеку Врбас код тврђаве Кастел 24. марта.

Више од стотину дана у Бањалуци се свакодневно одржавају скупови “Правда за Давида” одакле се шаљу поруке да се расвијетли мистериозна смрт овог двадесетједногодишњег младића и да се пронађу његове убице.

Прије неколико дана Окружно јавно тужилаштво је издало наредбу о провођењу истраге против НН лица због убиства Давида Драгичевића.

 

 

 

 

(rtvbn.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img