spot_img
spot_img

Шолц најавио: Њемачка оживљава Берлински процес

spot_img
spot_img

Влада Њемачке је одлучила да настави замрли Берлински процес, форум за сарадњу земаља западног Балкана, који има за циљ успостављање заједничког регионалног тржишта у региону с циљем приближавања ЕУ.

Наиме, Олаф Шолц, њемачки канцелар, у сриједу навече је, након одвојених сусрета у Берлину с Александром Вучићем, предсједником Србије, и Албином Куртијем, премијером самопроглашеног Косова, најавио да ће се он лично ангажовати да се овај процес настави и тим поводом је истакао да ће у другој половини године Њемачка организовати самит Берлинског процеса, а да ће у наредних неколико седмица посјетити регион. Као основни мотив за ову одлуку, Шолц је навео убрзање европског пута земаља западног Балкана.

“Чињеница да ово сматрам реално достижним за мене је основни мотив што сам спреман и да својим личним ангажманом поново активирам Берлински процес и тако дам допринос да за све земље западног Балкана постоји перспектива, која се зове Европа. Та Европа, то чланство у ЕУ, не смије да буде нека далека перспектива, већ желим да се потрудим да то буде убрзано”, рекао је Шолц након састанка с Вучићем.

Додао је да је тренутно најважнији пројект у региону стварање заједничког регионалног тржишта, а посебно убрзано спровођење уговора о слободном кретању људи и регионалном признању диплома, што су два циља на којима је радила и бивша канцеларка Ангела Меркел, али без успјеха.

Ова најава представља велику промјену њемачке политике, с обзиром на то да је једина регионална иницијатива с истим циљом, а која тренутно има дјелимичан успјех, “Отворени Балкан”, коју су иницирали Србија, Албанија и Сјеверна Македонија, и то уз охрабрење Владе САД, док су самопроглашено Косово, ФБиХ и Црна Гора уздржани према њој.

Подсјећања ради, Габријел Ескобар, специјални изасланик САД за западни Балкан, приликом недавног разговора с неколико бх. медија у Амбасади САД у БиХ, изјавио је да је позиција САД прагматична, односно да подржавају “Отворени Балкан” све док он повезује све земље региона.

Уколико се Њемачка истински ангажује у вези с овом иницијативом, то ће бити велики удар на “Отворени Балкан”.

Прије неколико мјесеци један важни европски дипломата “Независним новинама” рекао је да ЕУ очекује да се “Отворени Балкан” преточи у европски пројект Заједничког регионалног тржишта, из чега се може закључити да Брисел на “Отворени Балкан” не гледа благонаклоно.

Вучић је након састанка са Шолцем изјавио да Србија нема велики маневарски простор кад је у питању оно што Њемачка очекује у вези с регионом с обзиром на велики значај њемачке економије на Србију.

Шолц је на прес-конференцији оптужио Милорада Додика, српског члана Предсједништва БиХ, за сецесионизам и индиректно сугерисао да се он и Вучић слажу кад је у питању потреба за стабилизацијом Балкана.

“Вучићу сам изложио наше бриге у вези с БиХ и тамошњим сецесионистичким настојањима које проводи Додик. Посебно у БиХ је важно да се сви заложе за конструктивни дијалог”, рекао је Шолц.

Вучић је рекао да је разговор са Шолцем био тежак, али да Србија мора да води мудру политику и кад је у питању регион, али и односи према Русији.

“Шолц је веома пристојан човек и ви сте чули шта је прецизно говорио и кога сматра кривим за догађаје у Босни. Ја сам покушао да кажем нешто другачије и шта сматрам да мора да се догоди на Косову, и о санкцијама и о свему. То исто ми је речено на састанку, само у значајно снажнијој форми. Наша позиција је тешка, а изјавом председника Путина је додатно искомпликована. О свему томе ћу да говорим у петак. Плашим се свега што следи”, рекао је Вучић.

На Шолцеву опаску реаговао је и Додик, који је за Срну изјавио да је подлегао бошњачкој пропаганди, негиравши да у РС постоје икакви планови за сецесију и навео да је изненађен да је Шолц олако изнио непровјерене квалификације.

“Канцелар Шолц је говорио и о владавини права, за коју изгледа сматра да је привилегија само моћних држава, јер како онда објаснити чињеницу да та иста Њемачка подржава Кристијана Шмита, који је мимо свих правних претпоставки дошао у БиХ и рекао ‘ја сам високи представник'”, рекао је Додик.

Тања Топић, бањалучка аналитичарка и добра познаватељка њемачке политике, такође каже да је ова Шолцева одлука изненађење, а слаже се и да је ово ударац за “Отворени Балкан”.

“Веома битно у овом контексту је потенцирање приближавања ЕУ перспективе и убрзаном чланству у ЕУ. Сасвим сигурно је препознато удаљавање у већини ових земаља, промјена расположења и промицања анти-ЕУ вриједности, што је посебно у контексту рата у Украјини постало опасно и за саму Европу”, рекла је Топићева за “Независне новине”.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img
spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img