spot_img
spot_img

Počeli 41. Internacionalni teatarski susreti

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

U Brčkom su počeli 41. Internacionalni teatarski susreti, koji će trajati do 25. oktobra, kada će biti proglašeni najbolja predstava, autori i glumci.

U konkurenciji festivala je osam pozorišnih predstava iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Festival je otvorila predstava “Žena Himna” Davora Špišića, u režiji Roberta Raponje.

Ovaj međunarodni projekat, koprodukcija je Teatra Fort Forno iz Bala, pozorišta u Puli i Mostaru i udruženja Intermeco iz Sarajeva. Drama je zasnovana na životu Paule Preradović, koja je autor austrijske himne i unuka pjesnika Petra Preradovića.

Predstava je karakteristična po tome što sve uloge igraju žene.

– Јa igram majku i oca Paulinog, Paule Preradović, i to je jedna vrlo zanimljiva zamisao autora teksta Davora Špišića koji je želio da jedna, da glumica igra i majku i oca, kao neki muški i ženski princip – rekla je glumica Selma Alispahić.

U konkurenciji Internacionalnih teatarskih sureta je osam pozorišnih predstava.

– Ove godine sam se odlučio da stavim akcenat na pojedince, na izražene ličnosti u esnafu koji svojim nekim radom i djelovanjem i da tako kažem, svojim autoritetom doprinose da pozorište ostane i opstane živo i zdravo – istakao je selektor Internacionalnih teatarskih susreta, Goran Damjanac.

Večeras je na programu “Kuća” Nebojše Ilića, u režiji Vojislava Brajovića. Publiku očekuje kamerna drama sa primjesama fantastike koju tumače Branimir Brstina, Nebojša Ilić i Ivana Zečević.

 

 

(rtrs.tv)

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img