spot_img
spot_img

Ambulante porodičnemedicine u naseljima Ilićka i Stari Rasadnik ubrzo u funkciji

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr Zijad Nišić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Asmir Mujanović, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Milenko Ninković, šef Odjeljenja za javnu sigurnost Bogdan Bratić i direktor JZU “Zdravstveni centar Brčko” Emir Osmanović prisustvovali su primopredaji objekata JZU “Zdravstveni centar Brčko” namijenjenih za opremanje ambulanti u mjesnim zajednicama Stari Rasadnik i Ilićka.

„Raduje me što se kratkom roku realizira otvaranje ambulanti porodične/obiteljske medicine, što sam davno inicirao kao zastupnik i ljekar. Pacijenti koji gravitiraju na ovom području imat će dostupnu, kvalitetnu i efikasnu medicinsku zaštitu, a do sada su bili van mreže zdravstvene zaštite i skoro tri decenije diskriminirani u pogledu dostupnosti liječenja. Osim ljekarskih pregleda u ovim ambulantama se aplicira injekciona, infuziona terapija, previjanja, vakcinacije. Ovi projekti su bili posebno podržani od zastupnika Nusreta Kusturice i šefa odjeljenja Vlade Milenka Ninkovića koji inače žive u ovim naseljima. Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Asmir Mujanović je agilnim radom i zalaganjem doprinio konačnoj realizaciji ovog projekta“, kazao je gradonačelnik.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić koji je prisustvovao primopredaji objekta u MZ Ilićka istakao je da postoji potreba da se nivo zdravstvene zaštite u Brčko distriktu BiH podigne na veći nivo koji bi bio adekvatan ulaganjima koja se vrše u Javnoj zdravstvenoj ustanovi.

„Ovo je pokušaj da taj nivo zdravstvene zaštite podignemo i da mještanima najmnogoljudnije mjesne zajednice u ovom dijelu Distrikta približimo pružanje zdravstvenih usluga kroz otvaranje ove područne porodične ambulante“, istakao je Milić.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge istakao je da je izdvojeno po 60.000 KM za opremanje ove dvije ambulante te da je izvršena nabavka potrebne opreme. Prema njegovim riječima, prednosti uspostavljanja ove ambulante su velike s obzirom na to da će se mještanima ove dvije mjesne zajednice olakšati dostupnost, brzina i kvalitet pružanja zdravstvenih usluga.

Ambulanta u MZ Stari Rasadnik pokrivat će i mjesne zajednice Brod, Lipovac, Brka i jedan dio Broduše.

“Ima dosta invalida, starijih osoba i djece kojima će sada biti dosta lakše koristiti zdravstvene usluge“, istakla je predsjednica MZ Stari Rasadnik Milanka Čaber.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img