spot_img
spot_img

Srpska, FBiH i Brčko spremni da podrže ukidanje PDV-a za prvu nekretninu

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić naglasio je da su Republika Srpska, Federacija BiH i Brčko distrikt izrazili spremnost da u prvom periodu na sebe preuzmu finansijske posljedice po javne prihode koje će uzrokovati ukidanje plaćanja PDV-a za kupovinu prve nekretnine.

Konstatujući da je zbog povećanih cijena iz godine u godinu pada broj novosagrađenih stanova smanjuje, Amidžić je naglasio da će se ovime podstaći potražnja, ali i u izglednom vremenu i rast privredne aktivnosti čime će država namiriti početni pad javnih prihoda usljed oslobađanja plaćanja PDV-a za kupovinu prve nekretnine.

– Ovo su jedinstvene prilike da imate zakon gdje možete da izađete u susret svojim građanima, ali i koji je ekonomski održiv, odnosno da mogu da ga snose budžeti entiteta – rekao je Amidžić.

Komentarišući kritike da se ovakav zakon pokreće u predizborno vrijeme, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara objasnio je da je ovo pravi momenat za to.

– Mene interesuje da li sad u BiH postoji ijedan politički akter koji ima hrabrosti da kaže da neće da podrži ovakvo rješenje i istovremeno da uslovljava njegovo usvajanje bilo kojim drugim zakonom – dodao je Amidžić.

On je objasnio da je prvi put na ovu temu govorio o ovom zakonu i da je već u krajem januara dobio pozitivno mišljenje UIO da se ide sa realizacijom ove ideje.

– Bilo je vezivanja ovog zakona sa drugim, ali mislim da to nije u redu – rekao je Amidžić i dodao da je bilo u međuvremenu opstrukcija, ali da je pronađen način kako da se ovaj proces privede kraju.

Amidžić je rekao da je siguran da će ovo zakonsko rješenje biti usvojeno i poručio svima koji su trenutno u fazi kupovine svoje prve nekretnine da ne zaustavljaju taj proces do usvajanja zakona i time eventualno rizikuju da poraste cijena nekretnine.

– Neko ko u ovom momentu potpiše predugovor, notarski ugovor ili šta god već u smislu da je rezervisao nekretninu, taj pojedinac neće gubitri pravo da izvrši povrat PDV-a na prvu nekretninu. Kroz zakon će biti regulisano da je momenat kad neko postaje vlasnik onaj kad je upisan u javne evidencije – objasnio je Amidžić.

On je precizirao da je prijedlog zakona napisan i da su definisani određeni bitni elementi.

– Odlučili smo da ovo bude u predizborna kampanja jer u nekoj drugoj proceduri nisam imao dovoljno političkih mišića da izguram, ali hajde da vidim ko sad ima hrabrosti da kaže da neće podržati jedno ovakvo fino rješenje – zaključio je Amidžić.

On je istakao da se ovaj zakon neće odnositi na kupovinu luksuznih stanova, odnosno da je definisano koliko se metara kvadratnih stambene površine oslobađa plaćanja PDV-a.

– Kroz inicijativu je definisano da se definiše broj metara kvadratnidh za normalno stanovanje, za nosioca stanarskog prava to je 40 metara kvadratnih i za svakog narednog korisnika po 15 metara kvadratnih – objasnio je Amidžić.

 

 

(srpskacafe.com)

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img