spot_img
spot_img

Donacija naroda Japana: U Brčko stiže još jedno sanitetsko vozilo

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Japanska ambasada u Bosni i Hercegovini donirala je tri sanitetska vozila i medicinsku opremu za zdravstvene ustanove.

Masami Kinefuči, ambasador Japana u BiH se danas sastao sa Dubravkom Bošnjak, ministrom civilnih poslova Bosne i i iskoristio priliku da izvrši primopredaju tri sanitetska vozila i medicinske opreme zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

“Vozila su osigurana u okviru Sporazuma definisanog razmjenom nota između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Japana o japanskoj bespovratnoj pomoći od 100.000.000 japanskih jena za opremanje medicinskih ustanova u Bosni i Hercegovini. Riječ je o drugom dijelu donacije osigurane Bosni i Hercegovini na osnovu spomenutog Sporazuma, koji je potpisan 2021. godine. Radi se o vozilima marke Toyota, ukupne vrijednosti 153.810 evra”, naveli su iz japanske ambasade.

Dodali su da su sanitetska vozila ustupljena zdravstvenim ustanovama koje su Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Ministarstvo zdravstva Federacije Bosne i Hecegovine i Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta Bosne i Hercegovine odredili za krajnje korisnike.

“To su Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina, Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” Bihać i Pododjeljenje za javno zdravstvo Brčko distrikta BiH. Važno je naglasiti kako je 2023. godine realiziran prvi dio donacije medicinske opreme (prenosni ultrazvučni skener ARIETTA 65). Krajnji korisnik navedene opreme je Bolnica Gradiška. Tokom sastanka, ambasador Kinefuči je izjavio da se nada da će donacije tri sanitetska vozila i medicinske opreme doprinijeti poboljšanju kvaliteta života građana Bosne i Hercegovine”, istakli su iz Ambasade Japana u BiH.

 

(nezavisne.com)

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img