spot_img
spot_img

Počeo 17. „Međunarodni sajam pčelarstva“ – Brčko 2024

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

U organizaciji Udruženja pčelara „Matica“ i Udruženja pčelara „Pčela“ iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je na Trgu mladih otvoren trodnevni 17. „Međunarodni sajam pčelarstva“ – Brčko 2024. koji je okupio oko 50 izlagača iz Srbije, Hrvatske i BiH.

Sajam je posjetio gradonačelnik Brčko distrikta BiH, prim. dr Zijad Nišić koji je naglasio važnost ovog događaja ne samo za pčelarsku zajednicu, već i za širi društveni kontekst, uključujući promociju ekologije i očuvanje pčela koje su, kako je rekao, ključne za ekosistem i poljoprivredu.

„Ovaj sajam nije samo prilika za razmjenu znanja i iskustava među pčelarima već i platforma za jačanje svijesti o značaju očuvanja okoline. On nosi snažnu poruku očuvanja i zaštite ekologije što je neophodan uslov za opstanak pčela čiji je fond za posljednjih nekoliko decenija u Evropi smanjen za 80%. Njihov opstanak direktno zavisi o stanju prirode oko nas dok naše zdravlje i budućnost zavise od opstanka pčela. Na sajmu smo imali priliku da vidimo raznovrsne proizvode, od tinktura i čajeva do visokokvalitetnog meda, koji su od velikog značaja za ljudsko zdravlje“, istakao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je naglasio važnost organizovanja ovakvih i sličnih događaja koji promovišu Brčko distrikt BiH i doprinose jačanju turističke ponude ove lokalne zajednice.

„Nastavićemo pružati podršku ovakvim manifestacijama u cilju daljeg razvoja našeg kraja. Trenutno je podsticaj za pčelare po košnici 40 KM i Vlada prati dinamiku i potrebe pčelara da bi im omogućila adekvatnu podršku u njihovom radu“, rekao je gradonačelnik.

Sajmu pčelarstva prisustvovali su i glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Željko Antić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Milenko Ninković te predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić koji je zvanično otvorio 17. „Međunarodni sajam pčelarstva“ Brčko 2024. Nakon ceremonijalnog uručenja nagrada najboljim pčelarima Milić je čestitao dobitnicima i pozvao sve građane da posjete sajam, naglašavajući da pored proizvoda ovaj događaj promoviše i očuvanje čiste i zdrave životne sredine.

Predsjednik Udruženja pčelara „Matica“ Milan Dragičević istakao je da je sajam izvanredna prilika za pčelare da se međusobno druže, upoznaju i razmijene iskustva koja mogu unaprijediti pčelarstvo.

Prije svečanog otvorenja u Vijećnici je organizovan i prijem za učesnike sajma na kojem su prisustvovali i direktorka Turističke organizacije Ivana Damjanović i član Upravnog odbora Turističke organizacije Brčko distrikta BiH, prof. dr Aleksandar Đurić.

Predstavnici udruženja pčelara iskoristili su priliku da najave seminar koji će se održati 19. septembra u Domu kulture u Brčkom. Seminar će biti posvećen temi „Očuvanje pčela u BiH“ i fokusiraće se na problem globalnog i lokalnog nestanka pčela. Predavač će biti prof. dr Goran Mirjanić.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img