spot_img
spot_img

Brčko: U MZ Cerik služen parastos poginulim borcima i civilnim žrtvama rata

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća danas je odata počast poginulim borcima Vojske Republike Srpske i civilnim žrtvama rata u Mjesnoj zajednici Cerik kod Brčkog.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske u Brčkom (BORS) Cvjetko Simić je rekao da je služen parastos za 12 boraca i dvije civilne žrtve rata koji su dali svoj život za odbranu ovog mjesta.

„Nažalost, ni poslije 32 godine niko nije odogovarao za počinjena djela u ovom mjestu, gdje su između ostalog i rušili i palili kuće“, istakao je Simić.

On je ovom prilikom podsjetio da su demobilisani boraci i dalje najugroženija kategorija boraca koja već 32 godine nema svoj zakon o statusu, ali da bi se to uskoro trebalo promjeniti.

Predsjednik MZ Cerik Niko Milanović kaže da su mještani na ovom prostoru prije 32 godine vodili velike borbe i da su bili prvi na udaru komšija koji su ih napali iz susjednih sela i da su izlaz imali prema Porebricama.

Mještanin ovog sela Branko Milanović kaže da je u Ceriku prije rata postojalo 107 pravoslavnih domaćinstava, a danas ima njih 14.

„Moji korijeni su ovdje i svi smo mi Ceričani rodbinski povezani. U jutarnjim časovima je izvršen napad komšija, a među civilnim žrtvama rata je i jedna djevojka koja je imala 18 godina i njena majka“, istakao je Milanović

Parastosu su prisustvovali brojni mještani, demobilisani borci, kao i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti iz reda srpskog naroda.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img