spot_img
spot_img
spot_img

Stigao novi supervizor za Brčko: Prvo posjetio Srebrenicu

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Novoimenovani prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Luis Krisšok posjetio je Memorijalni centar Potočari.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Krisšok sastao se sa dir. Memorijalnog centra Potočari Emirom Suljagićem i predstavnicima udruženja majki.

Krisšok je dužnost prvog zamjenika visokog predstavnika u Kancelariji visokog predstavnika u Sarajevu preuzeo u avgustu. On je istovremeno i međunarodni supervizor za Brčko Distrikt.

Krisšok je visoki dužnosnik Službe vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država na poziciji savjetnika. Prije ovog imenovanja, obavljao je dužnost stalnog saradnika Stejt Dipartmenta na Institutu Polar pri Međunarodnom centru za naučne radnike Vidrou Vilson u Vašingtonu. Od 2021. do 2023. vršio je dužnost višeg zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država za Arktik.

Ostale dužnosti koje je Krisšok obavljao u inostranstvu na višim rukovodnim funkcijama uključuju funkciju generalnog konzula Sjedinjenih Američkih Država u Vladivostoku, Rusija, te otpravnika poslova Grenadi. Prije stupanja na dužnosti u Stejt Dipartmentu, Krisšok je predavao sociologiju na Uralskom državnom univerzitetu i bio zamjenik direktora Projekta građanskog obrazovanja u Rusiji.

Krisšok je diplomirao teologiju, te je dobitnik priznanja summa cum laude i član društva Phi Beta Kappa na Američkom katoličkom univerzitetu u Vašingtonu, a magistrirao je sociologiju na istom univerzitetu. Istaknuti je diplomac Ajzenhauer škole za nacionalnu sigurnost i strategiju resursa Univerziteta za nacionalnu odbranu gdje je studirao energetiku.

Posjeduje radno poznavanje srpskog, ukrajinskog i ruskog jezika.

 

 

(klix.ba/nula49.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img