spot_img
spot_img

Izbor Vensa je glavobolja za Brisel i katastrofa za Ukrajinu

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Vest o Trampovom izboru Džej Di Vensa za svog kandidata za potpredsednika SAD izazvala je ozbiljnu zabrinutost u Briselu. Zvaničnici koji su tražili da ostanu anonimni, izjavili su za „Politiko“ da će Vens postati „glavobolja“ za EU ​​ako ne promeni svoje stavove o Ukrajini i Kini.

„Imenovanje Vensa bi bila ‘katastrofa’ za Ukrajinu, rekao je visoki zvaničnik EU. Osim toga, u Evropi se plaše da će Džej Di Vens, kao pristalica izolacionizma i protekcionizma, „najverovatnije zauzeti oštriju poziciju u Evropi i prema Kini “. Zbog ovoga njegov izbor za potpredsednika SAD mogao bi da bude „glavobolja za Brisel koji računa na dobre transatlantske trgovinske odnose“.

U ranijoj izjavi, uoči Minhenske bezbednosne konferencije, Vens je za Politiko objasnio svoj skepticizam prema Ukrajini. Prema rečima SAD „jednostavno nemaju proizvodne kapacitete da podrže rat u Istočnoj Evropi na neodređeno vreme“,

Vens veruje da će „Ukrajina na kraju morati da ustupi teritoriju Rusiji.“ Vensove reči se ne razlikuju od njegovih postupaka. On je ostao dosledan i do poslednjeg trenutka sprečavao prolazak pomoći Ukrajini kroz Senat.

Donald Tramp je izabrao Džej Dija Vensa, predstavnika novog političkog trenda u Republikanskoj partiji, za svog potpredsednika u predsedničkoj trci. Ovim izborom bivši američki predsednik je proširio jaz njega i stare garde Republikanske stranke u spoljnoj politici, piše Blumberg.

Vens je 39-godišnji bivši marinac koji je glasao protiv povećanja vojne pomoći Ukrajini, koji želi da pomogne Izraelu da “završi posao” u borbi protiv Hamasa i tvrdi da su se SAD „preterale” u inostranstvu i da treba da se fokusiraju na Aziju, da se suprotstavi Kini.

Njegovi stavovi odražavaju uspon novog političkog trenda, koji dele mladi republikanci, a podstiče ga Tramp, koji tvrdi da su stari načini zastareli. Njihov pristup dovodi u pitanje nekadašnju konvencionalnu mudrost da Sjedinjene Države treba da traže primat kroz velike globalne saveze, promovišu demokratiju i podstiču druge zemlje da prihvate američke vrednosti.

U širem smislu, Trampov izbor signalizira da on više nije posebno zainteresovan da umiri partijske tradicionaliste čiju je podršku tražio 2016. Tokom svog prvog mandata, Tramp se okružio grupom koju su nazvali „odrasli u sobi“. Ovi ljudi su se ponekad otvoreno opirali Trampovim uputstvima a u drugim prilikama mirno su ignorisali njegova naređenja.

Ovog puta Tramp je odlučio da otvoreno raskine sa odbrambenim establišmentom Republikanske stranke, posebno sa bivšim potpredsednikom Majkom Pensom i liderom manjine u Senatu Mičem Mekonelom.

 

 

(politika.rs)

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img