spot_img
spot_img

Besplatni mamografski pregledi za 200 žena iz Brčkog

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Udruženje oboljelih od malignih bolesti „Brčansko srce“ u saradnji sa organizacijom „Think Pink – zajedno smo jedno“ od danas do 16. maja u Brčkom realizuje projekat pod nazivom „Dani zdravlja“ u sklopu koga će 200 žena dobiti besplatan mamografski pregled.

Kombi sa mamografom je smješten na parkingu ispred prostorija Udruženja „Brčansko srce“, a žene na preglede dolaze po unaprijed isplaniranoj satnici – na svakih deset minuta po jedna žena – kako bi se dnevno pregledalo po 50 žena.

Predsjednica Udruženja oboljelih od malignih bolesti „Brčansko srce“ Ramiza Musić kaže da je veliki broj žena zainteresovan za mamografski pregled, ali da će u ovih par dana biti omogućen pregled za 200 žena. Musić napominje da su žene zainteresovane za ovaj vid prevencije i pozvala sve žene koje imaju namjeru da urade mamografski pregled da se prijave u Udruženje kako bi se našle na spisku za naredni dolazak pokretnog manmografa u Brčko.

„Zaista imamo dosta poziva i nažalost ne možemo primiti sve žene koje žele da svoje zdravlje kontrolišu na ovaj način. Sve one koje nisu uspjele da urade mamografski pregled ovoga puta stavljamo na spisak za neki drugi puta kada budemo uspjele obezbijediti pokrentni mamograf“, istakla je Ramiza Musić.

Ona je ovom prilikom poručila svim ženama da rano otkrivanje bolesti znači život, a ne smrt, zbog čega ih je pozvala na redovne preglede.

Projekat „Dani zdravlja“ sedmu godinu provodi Udruženje oboljelih od malignih bolesti „Brčansko srce“ u saradnji sa udruženjem „Think Pink – zajedno smo jedno“.

„Od 2018. godine do danas, od kako u Brčko dolazi pokretni mamograf, pregedano je 1.200 žena. Pokazalo se da je ovo zaista efikasno, gdje žene ne moraju da čekaju na pregled“, istakla je Ramiza Musić.

 

(radiobrcko.ba)

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img