spot_img
spot_img

Najavljena Revija ruskog filma u Brčkom: Evo šta nas čeka

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

U ponedeljak, 27. novembra u Brčkom počinje tradicionalna, 12. Revija ruskog filma u organizaciji Ambasade Ruske Federacije u BiH i Svetosavske omladinske zajednice Brčko.

Nula49 donosi vam kratak pregled svih ostvarenja ruske kinematografije koja možete pogledati naredne sedmice u našem gradu.

Amanet (27.11.2023.)

Reviju ruskog filma ove godine otvara istorijski film Amanet. Radnja filma smještena je u 19. vijek, tokom Kavkaskih ratova. 1839. godine Imam Šamil šalje svog sina u carevinu Rusiju kao taoca. Kao devetogodišnjak, dječak postaje učenik na carskom dvoru, zatim je poslat u vojsku gdje postaje poručnik.

Ubrzo se zaljubljuje u kćer generala Olenjina, Elizabetu. Kada ga otac razmjeni, te se nađe na slobodi, on mora izabrati između dužnosti koju osjeća prema svom narodu i ljubavi koju gaji prema Elizabeti.

 

Nirnberg (28.11.2023.)

Drugo veče Revije očekuje nas projekcija filma “Nirnberg” (2023), prvog u svjetskoj kinematografiji koji se bavi Nirnberškim procesom, kada su pred sud naroda izvedeni nekadašnji čelnici Trećeg rajha, optuženi od strane Međunarodnog vojnog tribunala za ratne zločine bez presedana, zločine protiv čovječnosti, otvaranje koncentracionih logora i logora smrti, ubistva civila i genocid.

Godina je 1945. i u Nirnbergu počinje sa radom Međunarodni vojni tribunal. U grad dolazi ogroman broj ljudi iz čitavog svijeta, novinari i učesnici suđenja, koje kasnije dobija naziv „Suđenje vijeka“. U sastavu sovjetske delegacije je i kapetan Volgin. Iako mlad, iskusio je rat na sopstvenoj koži. Na jednoj od gradskih ulica, Igor upoznaje mladu Ruskinju Lenu. Osjećanja koja ih vežu prolaze kroz brojna iskušenja, a ljubav će i ovog puta spasiti svijet od dehumanizacije.

Scenario filma zasnovan je na romanu „U vjekove vijekova” ruskog advokata i istoričara Aleksandra Zvjaginceva, koji je više od 40 godina proučavao Nirnberški proces. Ovo ostvarenje u režiji Nikolaja Lebedeva okupilo je izvanredan međunarodni glumački sastav iz Rusije, SAD, Velike Britanije, Nemačke, Češke, Francuske, Belgije, Austrije, Danske i drugih zemalja.

 

Nebo (29.11.2023.)

“Nebo” je akcioni triler iz 2021. godine i govori o ruskim vojnim pilotima u Siriji.

Zasnovan je na istinitim događajima koji su se odigrali 2015. godine, kada je smrtno stradao pilot Oleg Peškov.

24. novembra 2015. godine na sjeveru Sirije srušen je ruski vojni avion Suhoj Su-24, a film prati priče tri lika i tri različite sudbine.

“Nebo” je snimljeno uz podršku Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

 

Pravednik (30.11.2023.)

“Pravednik” je istorijska drama premijerno prikazana ove godine.

Radnja filma smještena je u 1942. godinu, a zasnovana je na istinitim događajima.

Ruski vojnik Nikolaj Kiselev spašava više od 200 Jevreja sa tada okupirane teritorije Bjelorusije koju je Hitler proglasio “judenfrei”. Izmučeni i gladni, i dalje izbezumljeni od strahota koje su vidjeli, spas će potražiti u maršu durgom stotine kilometara kroz šumske staze i uz pomoć Kiseleva.

 

Palma (1.12.2023.)

Film “Palma” je dječija drama iz 2021. godine, nevjerovatna istinita priča o jednom psu.

1977. godine vlasnik njemačkog ovčara po imenu Palma leti u inostranstvo. Ali Palma ostaje za njim, sakrivena na aerodromu da čeka njegov povratak. Tu upoznaje devetogodišnjeg dječaka, Kolju, koji je izgubio svoju majku.

Palma i Kolja postaju najbolji prijatelji a njihovo prijateljstvo i bezuslovna ljubav inspirisali su i ovaj film.

 

Sve projekcije filmova u okviru Revije ruskog filma u Brčkom počinju u 19 časova u Domu kulture, a prihod od ulaznica koje možete kupiti za 3 KM pomoći će radu Svetosavske omladinske zajednice.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img