spot_img
spot_img

Како је пропало брчанско Јединство?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Фудбалски клуб Јединство Брчко, први пут након 103 године постојања, што га чини једним од најстаријих спортских колектива у Босни и Херцеговини, не такмичи се и налази се пред гашењем. Шта је узрок и има ли рјешења за један од највећих симбола града на Сави?

Аматерски првак Југославије 1975. године, 16 сезона члан Друге лиге Југославије, вишегодишњи члан Прве лиге и два пута освајач Купа Републике Српске. Од борбе за Премијер лигу БиХ до најнижег ранга такмичења у само двије сезоне, а данас ни то.

Велики ратови га нису спријечили да се такмичи, али јесте лоша управа.

„Узрок комплетног тог проблема заиста јесте самовоља једног човјека, садашњег предсједника Радојице Божића, који је самовољно прекинуо такмичење Фудбалског клуба Јединство. Не жели, а и није желио у задњих годину дана да преда своју функцију“, тврди Владимир Тодоровић, бивши директор ФК Јединство Брчко.

Тодоровић је поднио кривичне пријаве за малверзације против тренутног предсједника, који се никоме не јавља на позиве. Уз Тодоровића, један од посљедњих који је покушао поправити стање у клубу био је стручњак из Холандије са УЕФА-ином про-лиценцом, иначе рођени Брчак.

„Постоји, наравно, излазак из кризе. Ја сам направио план и пројекат, програм рада, дугорочни петогодишњи план. И тај сам програм и план доставио људима у власти, људима који су задужени. Био сам спреман и још сам спреман да помогнем“, каже Мустафа Пељто, бивши тренер и спортски директор ФК Јединство Брчко.

Скупштина Јединства није засједала још од октобра 2018. године. Клуб има проблема с великим дуговањима, али и с дискриминаторним Статутом којим се чланови Скупштине и Управног одбора бирају на основу националне припадности, што није у спортском духу. То је наметнула брчанска политика, која, такође, сноси дио одговорности за данашње стање у Јединству. Након много година настављена је изградња Градског стадиона, али је питање када ће се на њему моћи играти.

„По окончању ове фазе – не. Али у току ове фазе ја очекујем да ћемо ми добити довољно средстава у буџету да распишемо поступак и дођемо до извођача радова те да ово доведемо напокон до стања употребљивости“, наводи Ратко Стјепановић, шеф Одјела за јавне послове Владе Дистрикта.

Стање у којем је Јединство показатељ је односа према традицији и спорту у овом граду. Талента и новаца има, заинтересованих да се направи озбиљан фудбалски пројекат – такође, али, очито је, и много различитих неспортских интереса који све то коче. Реконструирати тренутни или правити нови клуб који ће наставити традицију Јединства, сада је питање које се најчешће поставља.

 

 

 

(federalna.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img