spot_img
spot_img

Поврће постаје луксуз: Кромпир двије марке, лук и мрква 1,50 КМ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Килограм кромпира коштао је 0,70 КМ тачно прије годину дана, а сада је кила гламочког, на пијаци, двије марке. Црвени лук је био 0,88 КМ, а сада је 1,50 КМ.

Домаће поврће на тржницама по цијенама постаје луксуз и недостижна роба за одређене категорије становништва. Шарени пасуљ је шест марака, мрква 1,50 до двије марке, шампињони шест марака…

Истовремено су и цијене прехрамбених производа скочиле по 50 одсто, па је јасно је да је све више новца потребно за исхрану.

Саша Лалић, начелник Одјељења за биљну производњу у Министарству пољопривреде РС, за Српскаинфо каже да је, по анализама овог министарства, неколико фактора утицало на поскупљење поврћа.

Он прво напомиње да су у 2020. години, на почетку пандемије, цијене поврћа биле прилично ниске.

– Те године је велики број нових произвођача засијао одређене површине, а и ми смо инсистирали на томе. Подијелили смо неких 500 пакета сјемена. То је око 500 ха нових површина. Та година је била изузетно родна, па смо на љето имали вишкове – истиче Лалић.

Онда је у сљедећој години, 2021, дошло до одређеног смањења површина које обрађују велики робни произвођачи. Смањили су производњу или су напустили и неки од оних који су сијали за властите потребе у години прије. На све то је била изузетно сушна година што је условило мањим уродом у свим производњама. Због тога је, како наводи Лалић, дошло до повећања цијена, али и због скока цијена енергената, прије свега горива.

– Највише је поскупио купус. Заиста је велика разлика у цијени; у произведеним количинама је 1.100 тона мање у 2021. у односу на 2020. – каже Лалић.

Статистика је забиљежила да је килогам купуса у протеклој години скочио са 0,48 на чак 1,24 марке.

Лалић подсјећа да министарство, односно Влада РС, не може да утиче на цијене јер се оне слободно формирају на тржишту. Наводи како Влада пружа подршку домаћим произвођачима поврћа кроз премије.

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img