spot_img
spot_img

Менсур Пељто тврди да је покраден на изборима у Брчком за 250 гласова

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Према утврђеним резултатима локалних избора у Скупштини Брчко дистрикта ће бити 31 особа. Међу њима су и двије из реда националних мањина, а један од кандидата, бивши бх. боксер Менсур Пељто, који није прешао изборни праг, указује на крађу гласова.

Бивши бх. боксер Менсур Пељто на овогодишњим локалним изборима био је независни кандидат за Скупштину Брчко дистрикта из реда националних мањина, али изборни праг за улазак није прешао због, како тврди, изборне крађе која га је оштетила за најмање 250 гласова.

“У Брчко дистрикту је постојала очигледна куповина гласова, посебно од кандидата из реда националних мањина. Једини сам ишао часно и поштено, али машинерија и инжињеринг су учинили своје. Покраден сам за најмање 250 гласова, а мени је било потребно њих још нешто више од 60 како бих се нашао на другом мјесту за улазак у Скупштину Брчко дистрикта”, каже Пељто за Klix.ba.

Пељто наводи да је осим на редовним бирачким мјестима покраден и приликом пребројавања гласачких листића који су из иностранства пристигли поштом.

Како је устврдио, путем поште је према подацима ЦИК-а БиХ добио 16 гласова, али је сходно информацијама оних који су гласали за њега, на овакав начин тренао услиједити укупно 31 глас.

“За Брчко дистрикт из иностранства је пребројано само двије хиљаде гласова, а због чега се још три хиљаде њих налазе у запречку, није ми познато. Када је ријеч о редовним бирачким мјестима, ја сам првенствено утврдио да ми је шест особа на бирачком мјесту Паланка дало исто толико гласова, а у коначном збиру уписан ми је само један. На Прутачама сам имао десет гласова, а уписан ми је само један, у Кулаковцу је било исто десет, али је уписано пет. На мјесту Колобара посматрачи су ми исто тако потврдили десет освојених гласова, а ујутро сам прочитао да сам добио пет”, жали се Пељто.

Како нам је казао, Централној изборној комисији БиХ данас је већ упутио једну од жалби везано за изборне резултате.

“На изборима сам се кандидовао јер желим помоћи Босни. Доселио сам у Брчко, купио имање и засновао породицу. Желим се борити да нам свима буде боље, али оно што се десило у изборном процесу је катастрофа. Ово није избољна воља грађана и то стопостотно тврдим”, наводи Пељто за Klix.ba, истакавши да је на подручју дистрикта неопходно и понављање изборног процеса због, како тврди, бројних неправилности које су досад утврђене, али и чињенице да је у притвору девет политичара за које се сумња да су припремали изборне преваре.

Према потврђеним резултатима Централне изборне комисије БиХ, у Скупштини Брчко дистрикта ће партиципирати 29 одборника који су из 12 странака.

Коначни резултати показују да ће пет мандата имати СДА, СНСД-ДЕМОС четири, колико припада и Социјалистичкој партији, док ће ХДЗ имати један мандат мање.

По два мандата освојили су СББ, НиП, Уједињена Српска, ПДП и СБиХ, док по један иде за Бх. блок – СДПБиХ и НС БиХ, СДС те ДНС.

Из реда националних мањина у Скупшину Брчко дистрикта су као независни кандидати ушли Алија Дењагић и Мејра Шечић и они ће партиципирати скупа са споменутих 29 особа.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img