Због подизања цијена и у затвор

Појава коронавируса и његово брзо ширење допринијели су брзом расту цијена хране.

Према Националној канцеларији за статистику, скоро све намирнице у Кини су поскупиле за 5,4 одсто у јануару.

Ово је највећа брзина раста цијена од октобра 2011. када се ова земља мјесецима борила с инфлацијом.

Највише је поскупила храна, а свињско месо, које је главна намирница у исхрани Кинеза, достигло је прилично високу цијену због свињског грипа, због чега је за чак 116 процената скупље него прошле године. Цијене поврћа су скочиле за 17 одсто.

Осим тога, здравствена њега је скупља за 2,3 одсто, а цијене одјеће за 0,6 процената. Према Националном уреду Кине, коронавирус, од којег је умрло више од 900 људи, знатно је утицао на скок цијена.

Његово избијање пореметило је производњу и транспорт хране, нарочито откад је неколико кинеских градова у изолацији, како би се спречило његово ширење.

Значајан фактор је прекомјерна куповина којој су прибјегли многи како би створили залихе основних потрепштина у страху да ће дуг временски период бити затворени у кућама.

Аналитичари очекују да ће инфлација у фебруару мало попустити, али се очекује да ће се глобално поскупљење одржати изнад четири одсто због коронавируса и низа проблема које он узрокује, преноси Клиx.

Влада Кине, свјесна висине инфлације, објавила је да ће појачати увоз меса и свакодневних намирница, као и да ће пустити у промет 90.000 тона свињетине и 43.000 тона поврћа из свог централног резервоара.

Од Пекинга се захтјева да нормализује цијене намирница и медицинског материјала охрабривањем компанија да појачају производњу и спровођењем других мјера за заустављање раста цијена.

Крајем јануара, супермаркет у Шангају је кажњен с 290.000 долара након што је повећао цијену поврћа за 692 одсто, док је у Џенгџоуу, граду у централној Кини, супермаркет кажњен са 71.600 долара због тога што су у њему купус продавали за два долара по килограму.

Врховни суд у Кини најавио је недавно да ће подизање цијена моћи да буде кажњиво и казном затвора.

Коронавирус је значајно утицао на новчаник кинеских купаца, који је већ био танак. Цијене хране су расле од прошле године, углавном због свињског грипа који се раширио међу кинеским свињама, а коронавирус је додатно повећао скок и тако озбиљно уздрмао економију ове земље.

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime