spot_img
spot_img

У случају смрти краљице Елизабете слиједи “операција Лондонски мост”, ево шта то подразумијева

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Здравствено стање британске краљице Елизабете је прилично забрињавајуће, а чланови породице који свакога тренутка пристижу како би били уз њу, одају да је ситуација алармантна. Управо зато многи се питају шта ће се десити ако краљица умре.

Припреме за поступање у случају смрти особе која је на челу државе, нешто је што се мора пажљиво и детаљно испланирати. Управо зато, на дан када краљица Елизабета ИИ умре наступити ће низ пажљиво конструисаних планова који се припремају још од 1960-их у процесу названом “операција Лондонски мост”.

У низу докумената до којих је Политико дошао прошле године, сигурносни план је у цијелости зацртан, а у њему су наведени сви детаљи, од тога како ће се вијест о њеној смрти подијелити с јавношћу, до тога колико брзо ће се принц Чарлс попети на престо.

Такође, познато је и шта ће се све дешавати у наредних 10 дана од краљичине смрти, укључујући гдје ће бити спуштен њен ковчег, како ће се премијерка обратити јавности, али и како ће принц Чарлс провести својих првих неколико дана као краљ.

Дан када краљица умре носит ће назив дан Д, док ће се сваки дан након тога називати ​​Д+1, Д+2, Д+3 итд.

Прва особа која ће бити обавијештена о смрти краљице Елизабете II бити ће премијерка државе, а вијест ће јој доставити краљичин први савјетник Сер Кристофер Геит. Сугерише се како ће вијест бити саопштена под кодном реченицом: “Лондонски мост је срушен”. Затим ће бити обавијештени чланови Канцеларије тајног вијећа, министри, док ће мејл бити послан високим политичарима и државним службеницима.

У њему ће писати: “Драге колеге, с тугом вам пишем да вас обавијестим о смрти њезина величанства Краљице.” У складу с тим бити ће направљено и саопштење за друштвене мреже, док ће се принц Чарлс обратити јавности телевизијским пријеносом у 18 сати. Широм земље одржат ће се минута ћутања.

Дан Д +1

Наредног дана, тачно у 10 сати, према Политику, чланови Вијећа за придруживање – званичног тијела које укључује високе владине дужноснике и чланове Тајног вијећа – именовати ће Чарлса за новог краља. Церемонија ће се одвити у палати св. Јакова и у Краљевској бурзи, док ће се заступници састати како би одали почаст у Доњем дому.

Премијер и чланови кабинета присуствовати ће тамо, но неће им бити дозвољено да поведу своје партнере.

Дан Д + 2

Другога дана, краљичин ковчег бити ће враћен у Бакингенску палачу, а када ће се то догодити овиси о мјесту гдје ће краљица бити у тренутку смрти.

Ако буде у Сендрингему, њено ће тијело бити одвезено краљевским возом до Св. Панкраса, гдје ће га дочекати премијер и чланови кабинета. Но, ако буде у Балморалу, гдје се краљица налази у овом тренутку, тада наступа “операција Једнорог” што значи да ће њено тијело бити пребачено у Лондон краљевским возом, или у супротном авионом, што је дио другог плана. Премијер и министри присуствоваће пријему дочека ковчега.

Дан Д + 3 и 4

Ова два дана резервисана су за турнеју новог краља Чарлса Великом Британијом. Према објављеним документима, посјетиће шкотски парламент и присуствовати служби у катедрали Ст. Гајлс у Единбургу. Сљедећег дана примиће приједлог саучешћа у дворцу Хилсбуроу у Сјеверној Ирској те ће присуствовати још једној служби, овај пут у катедрали Св. Ане у Белфасту.

У Лондону ће се за то вријеме одржавати пробе за спровод.

Дан Д + 5

У Вестминистер Холу одржаће се миса, док ће се између Бакингемске палате и домова парламента одржати поворка. Краљица ће, затим, лежати у Вестминистер Холу четири дана, а јавност ће тада моћи посјетити њен ковчег и одати јој почаст. Посјетитељима ће се издавати карте с одређеним временским интервалима.

Дан Д + 6 до 9

Ових дана одржатће се још проба за краљичину сахранз. Принц, односно тада краљ Чарлс ће посјетити велшки парламент, а служба ће се одржати у катедрали у Лиандафу у Кардифу.

Дан Д 10 – дан краљичине сахране

Дан када ће се одржати краљичина сахрана биће проглашен Даном националне жалости. Иако, како преносе страни медији, послодавци неће бити присиљени дати радницима слободан дан, широм Велике Британије ће се тачно у подне одржати двије минуте шутње.

Сахрана ће се одржати у Вестминистерској опатији, а миса у капели св. Јурја, која се налази у дворцу Виндзор, гдје ће краљица бити покопана у спомен капели краља Џорџа VI. Баш попут њезина супруга.

Краљица се, подсјетимо, тренутно налази у Балморалу и у лошем је здравственом стању. Тренутно су уз њу, или на путу њој, сва њена дјеца, укључујући и принца Харија те Меган Маркл који су 2020. одступили са двора.

Краљица влада овом земљом од 1952. године, а данас има 96 година.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img