spot_img
spot_img

Њемачка срља дубље у рецесију

spot_img
spot_img

Немачка је овог месеца претрпела највећи пад пословне активности у последње три године што је изазвало страхове да највећа европска привреда поново пада у рецесију, показују најновија економска истраживања.

Првобитно очитавање индекса менаџера набавке (ПМИ), који прати активност у производном и услужном сектору, показује пад на 44,7 у августу у односу на јул кад је био 48,5.

То је најниже очитавање од маја 2020. године, када је Немачка почела постепено да укида строга ограничења због пандемије коронавируса.

Истраживање указује на све дубљи пад производње која опада већ четврти месец заредом. Осим производње, пад бележе и услуге, које су опале први пут у последњих осам месеци.

„Свака нада да би услужни сектор могао спасити немачку привреду је испарила. Уместо тога, услужни сектор ће се придружити рецесији у производњи“, рекао је Сајрус де ла Рубија, главни економиста Хамбуршке комерцијалне банке, преноси Си-Ен-Ен.

Бројке су доказ да немачка привреда поново пропада након што је изашла из зимске рецесије у другом тромесечју са најнижом маргином.

„Притисак на економију еврозоне у августу углавном потиче од немачког услужног сектора“, рекао је Рубија.

Подаци објављени раније овог месеца открили су стрмији пад индустријске производње у јуну него што се очекивало. Као главни узрок се наводе застоји у огромном аутомобилском сектору у земљи.

Економска слабост Немачке се прелива и на осталих 19 земаља које користе евро, при чему је и шири регион у опасности да падне у рецесију након што је остварио раст у другом кварталу.

Почетно очитавање ПМИ за еврозону пало је на 47 у августу, што је најниже од новембра 2020, према засебном истраживању које су у среду објавили Хамбуршка комерцијална банка и „С&П глобал“.

 

 

(politika.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img