Neočekivani problemi s Fajzerovom vakcinom

U prvim danima upotrebe Fajzerove vakcine zabilježene su neočekivane teškoće, uključujući doze koje su čuvane na prekomjerno niskim temperaturama i potencijalne izazove kompanije Fajzer u proizvodnji, rekli su u srijedu američki funkcioneri.

Najmanje dvije posudice s dozama vakcine protiv korona virusa, koje su isporučene Kaliforniji, trebalo je zamijeniti jer su bile skladištene na temperaturi nižoj od -80 stepeni Celzijusa, rekao je američki vojni general Gustave Perna.

- Reklama -

Vakcine Fajzera i BioNTeka potrebno je čuvati na temperaturi od oko -80 stepeni Celzijusa.

Funkcioneri istražuju predstavlja li skladištenje vakcina na prekomjerno niskim temperaturama rizik za njihovu sigurnost i efikasnost, dodao je Perna.

Fajzer je takođe izvijestio o problemima u proizvodnji vakcine, rekao je američki ministar zdravstva Aleks Azar.

“Osiguraćemo da im putem bilo kojeg mehanizma pružimo punu podršku kako bi mogli proizvoditi vakcine za Amerikance”, istaknuo je Azar.

Fajzer nije odmah odgovorio na upit, ali je izvršni direktor te kompanije Albert Burla ranije ove sedmice za CNBC rekao da su pozvali američku administraciju da iskoristi Zakon o odbrambenoj proizvodnji kako bi se ublažila “kritična ograničenja snabdijevanja”, posebno nekih komponenti.

Ugur Sahin, izvršni direktor BioNTeka, rekao je za Rojters prošle sedmice da je prvobitni cilj proizvodnje 100 miliona doza vakcine u 2020. prepolovljen ranije ove godine, djelimično zbog poteškoća u snabdijevanju sirovinama. Dodao je da je problem u međuvremenu riješen i da se nastavlja proizvodnja velike količine vakcina.

Osoba iz zdravstvenog sistema iz američke savezne države Aljaske doživjela je snažnu alergijsku reakciju nakon što je u utorak primila prvu dozu vakcine protiv korona virusa koju proizvode Fajzer i BioNTek, piše Njujork Tajms.

Tri osobe upoznate o slučaju rekle su za Njujork Tajms da je dotična osoba hospitalisana te se i dalje nalazi u bolnici. Navodno nije prethodno imala problema s alergijama ni na koji lijek, a nije poznato da li je možda bolovala od nekih drugih alergija.

Kako piše Njujork Tajms, alergijska reakcija te osobe na vakcinu navodno je bila slična anafilaktičkom šoku kakav su pretrpjele i dvije zdravstvene radnice u Velikoj Britaniji, takođe nakon što su primile Fajzerovu vakcinu. Obje su se u međuvremenu oporavile.

 

 

 

 

(agencije)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime