Аустрија измијенила правилник о кажњавању, болнице позивају пензионисано особље

Министарство здравља Аустрије утврдило је нови правилник за кажњавање, који омогућава полицији да на лицу мјеста новчано кажњава оне који крше корона мјере.

У правилнику су наведена кршења за која полиција може издати казну у висини од 90 евра, међу којима је и неношење ФФП2 маске на мјестима у којима је то обавезно.

Ново у правилнику је што је дефинисано шта треба да носе особе које су из здравствених разлога ослобођени ношења маски, односно они морају носити заштитни визир, а ко то не учине плаћају 90 евра.

Исто толико “кошта” и када неко код себе нема “2Г” доказ.

Полиција сада има могућност да ове прекршаје кажњава на лицу мјеста.

Ко плати казну на лицу мјеста јефтиније пролази, јер би пријава могла водити до своте до 500 евра, а у случају неплаћања и до недјељу дана затвора.

Тешка епидемиолошка ситуација изазвала је ванредну ситуацију у многим болницама широм Аустрије, а у покрајини Доња Аустрија се већ прибјегло драстичној мјери да поново на посао позову око 1.000 љекара и медицинских сестара, који су од 2017. у пензији.

Покрајинска агеција за здравство упутила је писмо пензионисаном медицинском особљу да “ускочи” свуда гдје постоје проблеми у здравству.

Око 234 бивши запослених се већ одазвало у случају потребе да помогне активним колегама.

Као плату добиће исплаћен износ посљедње зарађене бруто плате.

Покрајинска клиника у Шајбсу, Одјељење за анестезију и интензивну медицину, већ је прошле године позвала “пензионере” да се добровољно врате на псоао.

Шеф Одјељења Роберт Ресел рекао је да су медицински радници спознали опасност пандемије и дошли да помогну, те су већ преко годину дана велика подршка.

У Доњој Аустрији на располагању је 334 кревета у интензивним јединицама покрајинских клиника, од којих је актуелно 89 слободно, а 109 заузимају ковид пацијенти.

Ускоро предстоји прекорачење системски критичне попуњеносто од 33 одсто, што представља проблем.

 

 

 

(tanjug)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime