spot_img
spot_img

Лавров открио услове за крај рата: Испуните их за своје добро

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

​”Услови Москве за рјешавање проблема у Украјини добро су познати Кијеву и Украјина ће их или испунити за своје добро или ће о томе одлучити руска војска”.

То је рекао руски министар спољних послова Сергеј Лавров агенцији Тасс.

“Наши приједлози за демилитаризацију и денацизацију територија под контролом режима, отклањање пријетњи по безбједност Русије које долазе одатле, укључујући и наше нове територије, добро су познати непријатељу. Смисао је једноставан. Испуните их за своје добро, о том питању ће одлучити руска војска”, рекао је Лавров у понедјељак увече, а преноси државна новинска агенција.

Званична Москва своју инвазију на Украјину назива “специјалном војном операцијом” за “демилитаризацију” и “денацификовање” свог сусједа. Кијев и његови западни савезници то називају агресијом у империјалном стилу која има за циљ да заузме земљу, подсјећа Ројтерс.

“Лопта је у пољу режима”

Москва је у септембру, након одржавања референдума који су Кијев и његови савезници одбацили као лажан и незаконит, најавила припајање четири украјинске покрајине – Доњецке, Луганске, Запорошке и Херсонске.

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је у недјељу да је Русија спремна да преговара са свим странама укљученим у рат у Украјини, али да су Кијев и његове западне присталице одбили преговоре.

И Кијев и Вашингтон оцјењују да Русија не жели преговоре, док Москва не одговара на украјинске предуслове, који подразумијевају потпуно повлачење руских трупа из Украјине, укључујући Крим, који је окупиран 2014. године, преноси б92.

Лавров је за Тасс рекао да је, када је ријеч о томе колико ће сукоб трајати, “лопта у пољу режима, а Вашингтон иза ње”.

 

 

 

(agencije)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img