spot_img
spot_img

Словенија под водом: Ванредно стање у земљи због поплава, војска активирала план “Вихра”

spot_img
spot_img

Велики дио Словеније захватиле су катастрофалне поплаве. Обилне падавине које потичу поплавни талас још увијек нису престале. Највећи дио најјачих пљускова премјестиће се на југоисток земље, затим уз границу с Хрватском на сјевероисток земље.

Надлежни су упозорили становнике Словеније да ни у ком случају не прелазе преко воде аутомобилима, чак и ако изгледа да је вода плитка.

“Ако није пријеко потребно, немојте кретати на пут, јер су услови на путевима изузетно опасни. Национални план заштите и спашавања од поплава је активиран”, наводи се на порталу 24ур.

Због обилних падавина које су пале у кратком временском периоду, неки водотоци су се нагло подигли и поплавили велика подручја. За већи дио Словеније укључен је црвени аларм.

Према прогнози метеоролога, невријеме је још далеко од краја. Погоршани услови данас се очекују на југоистоку Словеније, посебно на подручју Кочевског, на подручју Колпе и Беле крајине.

Падавине ће се кретати према хрватској граници према сјевероистоку, као и према савињском крају. Хидролози очекују и поплаве ријека Крке, Саве, Драве и Дравиње, као и рекордан проток Саве на њеном изласку из земље.

Како је рекао командант Цивилне одбране Сречко Шестан, полиција је у штабу пријавила више смртних случајева, али још нема конкретних информација о околностима, истиче он. Он је, међутим, рекао да је на многим мјестима блокиран приступ погођеним подручјима, а има и проблема са комуникацијама.

Састаје се штаб републичке цивилне заштите на којем ће се одлучити о даљим корацима.

“Ситуација је озбиљна”, упозорио је министар одбране Марјан Шарец. Војска је на терену, а активиран је и акциони план Вихра.

Тиме се обезбјеђује активирање снага војске у случају елементарних непогода већих размјера и осигурава помоћ војника у систему заштите од природних и других несрећа.

У подручјима гдје је током ноћних сати пала велика количина падавина, долази и до прекида у испоруци електричне енергије, а без ње је остало чак 16.000 купаца. На многим мјестима вода није за пиће и мора се прокувати, а на неким мјестима у трговинама недостаје флаширане воде.

 

(klix.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img