spot_img

Presreo vjernike iz Zvornika pod Ostrogom da naplati taksu

Published:

- Advertisement -

Grupa hodočasnika iz Zvornika doživjela je neprijatnost u povratku sa pokloničkog putovanja u manastir Ostrog u Crnoj Gori, kada je radnik Turističke organizacije Danilovgrad tražio od njih da plate turističku taksu, zbog čega je morala da interveniše policija.

Nakon što su se u subotu, 10. juna, u zoru poklonili moštima svetog Vasilija Ostroškog, hodočasnici su se uputili kući ne sluteći da ih na svega nekoliko kilometara od svetinje čeka neprijatno iznenađenje.

Autobus sa 55 vjernika zaustavio je nepoznati muškarac, koji nije imao nikakvu službenu legitimaciju, i tražio od putnika da plate naknadu za prolazak. Kada su vjernici odbili da daju novac, muškarac im nije dozvolio da nastave putovanje, pa su nasred puta čekali dolazak policije.

Vođa puta, sveštenik Miloš kaže da je sve ličilo na ulično razbojništvo i iznuđivanje novca.

– Čovjek koji nas je zaustavio je tvrdio da je iz neke turističke organizacije, ali nije imao ni akreditaciju, niti bilo kakav papir da to dokaže. Pri tome je bio i neprikladno obučen, istetoviran, ćelav, više je ličio na kriminalca nego na službenika – ispričao je sveštenik i dodao da je vozilo kojim ih je ovaj muškarac presreo bilo privatno, bez obilježja turističke organizacije. Sveštenik ističe da je pozvao policiju kako bi izbjegli još veće neprijatnosti.

– Policija je na licu mjesta utvrdila da smo mi u pravu, te su nas pustili da nastavimo put bez potrebe da bilo šta platimo – rekao je sveštenik Miloš i dodao da su putnici bili smireni i u autobusu čekali rasplet situacije.

Iz Uprave policije Danilovgrad su potvrdili da je autobus iz Zvornika u mjestu Vinići zaustavio radnik turističke organizacije ove opštine kako bi naplatio propisanu turističku taksu, koja iznosi jedan evro po osobi.

– Tačno je da radnik nije nosio propisana obilježja, pa su putnici pozvali policiju. Međutim, policijski službenici su provjerili identitet lica koje je zaustavilo autobus i u turističkoj organizaciji je potvrđeno da on jeste njihov radnik. Zbog ovog propusta turistička organizacija je odlučila da ne naplati taksu putnicima iz Zvornika – naveli su iz Uprave policije Danilovgrad.

Iako je policija potvrdila da radnik nije imao akreditaciju, direktor Turističke organizacije Danilovgrad Ivan Dragojević to negira i tvrdi da je sve urađeno po propisima.

– Kolega je imao akreditaciju i samo je obavljao svoj posao, a svi koji putuju do manastira trebalo bi da znaju da se taksa naplaćuje. Kako oni to nisu znali, nije mi jasno – rekao je Dragojević i dodao da im nisu naplatili taksu kako bi izbjegli dalje neprijatnosti.

Prevoznik

U preduzeću “Drina trans”, koje je prevozilo putnike do Ostroga, kažu da su se prvi put susreli sa ovakvom situacijom.

– Nikada nismo dobili nikakav zvaničan dopis da se ta taksa plaća, niti su naši vozači imali ranije problema kada su vozili putnike do manastira. Logično bi bilo da smo obaviješteni o tome od strane nadležnih na tom području – rekli su u ovom preduzeću.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img