Обилазница је одлична: Кружни ток у Лозници постао хит на друштвеним мрежама

Фотографија кружног тока у Лозници, на раскрсници Булевара Доситеја Обрадовића и Улице Слободана Пенезића прави је хит на друштвеним мрежама. На њој се види да централно острво не стоји у средини већ вуче на једну страну и то прилично.

Та фотографија изазвала је бројне реакције и коментаре попут они да ће због “лошег пројекта бетон замијенити зелену површину”, “да ће улица још мало ући људима у куће”, “да ли је пројектант био пијан”, или једноставо “ово вам је мало укриво”.

У Јавном предузећу “Лозница развој”, које пројектује и изводи ове радове, међутим, објашњавају да је пројекат усаглашена са правилима саобраћајне и грађевинске струке, да су га изводили инжењери са искуством, те, како кажу, “нема мјеста бојазни да будући кружни ток неће бити функционалан”.

Од траве бетон, од бетона трава

– Ове двије улице које се виде на слици, не укрштају се под правим угловима, па кружни ток није могао у првом тренутку да буде у средишту. Међутим, он ће бити у потпуности у средини раскрснице. Са једне стране ући ће у зелену површину, а са друге стране значајан дио површине који је сада у бетону, биће затрављен и претворен у зелену површину – објашњава Никола Драгићевић, директор ЈП “Лозница развој”.

“Успостављамо симетрију”

У овом предузећу, које је радило и бројне друге кружне токове у Лозници, објашњавају да је разлог помјерања, “успостављање симетрије”, али и омогућавање безбједног саобраћаја, имајући у виду, кажу, да је ријеч о укрштању улице са саобраћајницом која има четири траке.

– Испрекидане линије из Улице Доситеја Обрадовића, која има четири траке, као што се види на слици, дијеле кружни ток на равномјерне дијелове. То значи да кружни ток није помјерен ни десно ни лијево, већ је постављен у средиште постојећих трака и саобраћајница – објашњава директор ЈП “Лозница развој”, пише Блиц.

Како наоводи даље, раскрсница свакако није под правим углом, ближе је чак 45 степени, па су се “морала испоштовати правила струке за безбиједно функционисање саобраћаја”.

– Зелена површина је усаглашена и концентрична са сједиштем круга, затим ивичњаци и коловозне траке, тако да нема мјеста бојазни. Да смо кружни ток помјерили, саобраћај не би могао да се одвија – сматра директор ЈП “Лозница развој”.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime