spot_img
spot_img

23 godine poslije “Oluje”: Srbija tuguje, Hrvatska slavi

Published:

spot_img

Godišnjicu vojno-policijske akcije Oluja, tokom koje je iz Hrvatske proterano 250.000 Srba, oko 2.000 njih ubijeno i gotovo isto toliko se i danas vode kao nestali, zvanični Zagreb obilježava kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a zvanični Beograd kao Dan sećanja na sve žrtve tog “planiranog zločina”.

I dok Srbija tuguje, Hrvatska slavi zločin počinjen nad Srbima za koji do danas niko nije odgovarao, a koji se u toj državi doživljava kao najveća pobjeda u istoji hrvatskog naroda.

Premijer Andrej Plenković čestitao je građanima Dan pobede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, porukom da je “pobjednički steg na vrhu tvrđave Zvonimirovog grada označio kraj rata i agresije velikosrpskog Miloševićevog režima na Hrvatsku”.

“Stoga će Oluja, koja je donijela trajan mir, ostati upamćena kao najveća vojna pobjeda u hrvatskoj istoriji i trajni spomen na hrabrost hrvatskih branitelja”, naveo je između ostalog Plenković.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je u svojoj čestitki poručio da “Svaka nesebična žrtva pro patria nije nikada uzaludna”.

Centralna proslava 23. godišnjice hrvatske vojno-policijske operacije Oluja biće održana sutra u Kninu, kada će biti uručena i odlikovanja hrvatske predsjednice bivšim haškim optuženicima, generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Nešto izmjenjenim protokolom u odnosu na prethodnu godinu obeležavanje će početi u ranim jutarnjim satima izvođenjem patriotskih pjesama ulicama Knina.

Prema najavama organizatora, program će biti nastavljen polaganjem venaca na spomenik hrvatske pobjede “Oluja 95” na Trgu Ante Starčevića.

Na glavnom kninskom trgu biće održana molitva za poginule branitelje, a potom će uslijediti govori najviših hrvatskih zvaničnika.

U ceremoniji će učestvovati 800 hrvatskih vojnika, kao i tri nedavno kupljena borbena avionan F16 od Izraela.

Biće ispaljeno 23 plotuna, za svaku godinu po jedan, a prisutnima će se služiti vojnički pasulj.

Inače, obilježavanje godišnjice od vojnopolicijske akcije Oluja počeće današnjom utakmicom veterana i pripadnika vojske i policije protiv hrvatske reprezentaije, koja je na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu ponijela titulu vicešampiona.

Izmjena ovogodišnjeg protokola je u tome da se obilejžavanje neće odvijati samo na Kninskoj tvrđavi, već je centralni dio vraćen na glavni gradski trg.

Ove, kao i prošle godine, u obilježavaju Oluje u Kninu neće učestvovati hrvatski pjevač Marko Perković Tomspon, inače, poznat po veličanju ustaštva u svojim pjesmama.

Tompson će svoj ultranacionalistički repertoar sutra izvesti u Glini.

 

 

 

 

 

(TANJUG)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img