spot_img
spot_img

Prva fotografija dubokog svemira sa teleskopa Džejms Veb

Published:

spot_img

Američki predsjednik Džozef Bajden objavio je prvu fotografiju u boji dubokog svemira, sa svemirskog teleskopa Džejms Veb.

Bajden je održao konferenciju za novinare nakon što je od službenika NASA primio prve fotografije u boji, najmoćnijeg teleskopa vrijednog 10 milijardi dolara, prenosi AP.

Američki predsjednik je saopštio je da prva fotografija prikazuje “zapanjujuće snimke dubokog svemira koja se proteže unatrag više od 13 milijardi godina”.

“Prva fotografija sa svemirskog teleskopa Veb je istorijski trenutak za nauku i tehnologiju. Za astronomiju i istraživanje svemira, za Ameriku i cijelo čovječanstvo”, napisao je Bajden na tviteru.

Fotografija je objavljena na ceremoniji u Bijeloj kući na kojoj je, osim Bajdena, učestvovao i Bil Nelson administrator NASA.

Snimak, na kojem se vide mnogobrojne galaksije, predstavlja najdublji ikada pogled u svemir. Na dijelu fotografije vidi se i svjetlo iz perioda nedugo poslije Velikog praska, koji se dogodio prije 13,8 milijardi godina, prenosi agencija Asošijeted pres.

NASA danas planira da objavi još fotografija u boji, za koje navodi da će pokazati punu snagu teleskopa koji, kako je ukazano, počinje svoju misiju otkrivanja infracrvenog univerzuma.

“To je najdublja slika našeg svemira koja je ikada snimljena”, rekao je Nelson.

On je objasnio da slika prikazuje svjetlost galaksija koja se savija oko drugih galaksija, putujući milijardama godina prije nego što stigne do teleskopa.

“Gledamo unatrag više od 13 milijardi godina. Vraćamo se gotovo na početak”, naveo je administrator NASA, dodajući da će nove slike koje će objaviti svemirska agencija dosezati i dalje, oko 13,5 milijardi godina, blizu procijenjene početne tačke samog svemira.

Teleskop vrijedan 10 milijardi dolara sa primarnim ogledalom prečnika 6,5 metara lansiran je u decembru 2021, prenosi AP.

Fotografiju u punoj rezoluciji možete pogledati OVDJE.

 

 

 

(tanjug)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img