Влада и Скупштина спремне рјешавати кризу у ЈП “Комунално”

Недавно именовани вршилац дужности директора ЈП “Комунално Брчко” Мирсад Ђапо јуче је, о стању у којем се налази ова фирма, разговарао са шефом Одјељења за комуналне послове Мићом Стевановићем, те предсједником скупштинске Комисије за комуналне, јавне послове и заштиту животне средине Радославом Богичевићем.

“Финансијско стање предузећа је веома сложено. Завршни рачун ће опет бити негативан, и то за око два милиона марака. Наше обавезе су тренутно изнад пет милиона марака. Посебно би нам помогло да нам се продужи гаранција за плаћање струје код Развојне банке РС-а бар до 31. марта. Мора се ићи и у измјене и допуне Закона о комуналним дјелатностима и јавним предузећима, по којима би се јавним предузећима дала јавна овлаштења”, навео је Ђапо.

Према његовим ријечима, интензивно се ради и на томе да се процедуре у предузећу врате и поштују.

“Процедуре су добре и на европским стандардима су, али правилници нису тако да нигдје нису поштовани закони Дистрикта. План рада и пословања овдје не постоји годину и по. Нема ни плана запошљавања, плана набавке, чак нема ни трогодишњег плана. Сада смо, са потенцијалима које имамо већ припремили план пословања, план набавки, те анализу приходовне стране на начин да бар до шестог мјесеца имамо услове да се финансијски стабилизујемо уз три милиона риволвинг кредита који имамо. Оно што је горе од тих кредита који се стално занављају, јесте чињеница да је валутни рок за плаћање струје веома кратак и увијек смо у позицији да плаћамо затезне камате. А на три милиона дневна затезна камата је 1.500 марака. То морамо превазићи”, појаснио је Ђапо.

Како је рекао, посебно очекује подршку, када је ријеч о санацији три милиона и 600 хиљада марака, колико је за шест мјесеци прошле године струја била скупља, да се бар дио субвенционише, јер предузеће само не може санирати толики износ.

Ђапо је додао да ће се радити на корекцији постојећих плата како би се ускладиле са Законом о јавним предузећима, тако да ће бити простора и да се врати 10 посто плате радницима којима су оне прошле године смањене.

Ђапо истиче да има довољно могућности, те да у начелу постоји и подршка власти да помогне да ова фирма поново стане на ноге, те остане у саставу у коме јесте.

Он је додао и да ће се ускоро направити нова систематизација којој неће бити циљ отпуштање радника.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

1 komentar

  1. Djapo ako ne raspustis porodicno zmijsko gnijezdo gdje ima viska pola radnika možes djapati kolko hoces.pa radnici ti rade do 10 sati vozaju se službenim autima idu snjima na dorucak.i još mnogo toga.jedino da ti vlada da nase pare iz budzeta

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime