Vlada: Oblasti privrede i zdravstva teme 56. redovne sjednice

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je, u nastavku 56. redovne sjednice, Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini.

Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, rekao je da je Vlada prošle godine donijela odluku kojom se uspostavlja sistem jednošalterske registracije preduzeća i preduzetnika u Distriktu te da je potrebno uraditi nekoliko izmjena zakona da bi se taj projekat mogao uspješno završiti.

„Odjeljenje za privredni razvoj sport i kulturu u svojoj nadležnosti ima tri takva zakona i jedan od njih je Zakon o trgovini. Suština ove smjernice i izmjene tog zakona jeste regulisanje minimalnih tehničkih uslova koji su neophodni da bi neko počeo svoju djelatnost. Dosadašnji zakon predviđao je da se prostor u kojem će se obavljati djelatnost, prije svega, primi od strane stručnih lica, što veoma usporava otpočinjane određenog posla. Prijedlog u usvojenim smjernicama je da će vlasnik koji je registrovao preduzeće dati izjavu da ispunjava sve tehničke uslove, a da će nakon toga inspekcije, po službenoj dužnosti, provjeravati da li su ti uslovi ispunjeni i ukoliko nisu ispunjeni postojaće određeni rok da se ispune“, objasnio je Gudeljević.

- Reklama -

Na današnjoj sjednici primljena je k znanju Informacija o preduzetim aktivnostima u vezi sa kontrolom ispunjenosti uslova za ostvarivanje olakšica odnosno ukidanja rješenja o podsticajima onih preduzeća koja ne ispunjavaju zakonske obaveze koje su predviđene, a u prethodnom periodu su dobili rješenja o ispunjavanju istih.

„Prema saznanjima koje Odjeljenje ima, a u vezi su sa informacijom Osnovnog suda u Brčkom i Inspekcijom Distrikta, ukupno je ostalo 27 preduzeća bez tih rješenja o ispunjenosti uslova i oni će kao sankciju koja je predviđena zakonskim i podzakonskim aktima imati mjeru da tri godine neće moći koristi ove podsticaje“, dodao je Gudeljević.

Članovi Vlade odobrili su Smjernice za izradu nacrta pravilnika o metodama, postupcima i davanju saglasnosti za obavljanje alternativne medicine.

Sabrija Čandić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, rekao je da je riječ o početku aktivnosti kako bi se uredila ova oblast i kontrolisale aktivnosti onih koji se bave ovom djelatnošću.

„Ovdje smo odredili način registracije, postupka itd. i tačno smo definisali metode dijagnostike i liječenje alternativnom medicinom kao što je akupunktura i srodne

tehnike, tradicionalna kineska medicina, osteopatija, homeopatija, fitoterapija, kvantna medicina, kiropraktika i primjena kineziologije i makrobiotike“, dodao je Čandić.

On je naglasio da je jasno definisano da će se ovim baviti isključivo privatne zdravstvene ili javne zdravstvene ustanove i da će se tom praksom moći baviti isključivo medicinski obrazovana lica, to jest medicinski radnici koji su završili visoko obrazovanje medicinske struke, te da u protivnom neće moći dobiti dozvolu za rad.

Na današnjoj sjednici primljena je k znanju Informacija Odjeljenja za komunalne poslove o stanju vodosnabdijevanja i realizaciji kapitalnih projekata kao i Akcioni plan za implementaciju preporuka iz revizije finansijskog poslovanja Policije Brčko distrikta BiH za 2017. godinu.

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime