Uvećan broj zahtjeva za podsticaje u poljoprivredi

Broj zahtjeva za podsticaje u poljoprivredi, na području Distrikta, drastično je uvećan, a prema aplikacijama, budžetska izdvajanja za ove namjene, trebala bi biti povećana za više od dva miliona maraka.

Za ovu godinu ukupno je registrovano 1.887 podnosioca zahtjeva. Zaprimljeno je oko 2.500 osnovnih i oko 5.100 pojedinačnih zahtjeva po svakoj od proizvodnji koje se stimulišu. Uvećanje potraživanja iz budžeta, u odnosu na prošlu godinu, su oko 2.300.000 maraka jer prošlogodišnja izdvajanja su bila oko 9.500.000, a sada su oko 11.800.000 maraka.

- Reklama -

“Do drastičnog uvećanja došlo je iz dva razloga. Prvo, Pravilnikom su ove godine nešto ublaženi kriterijji za dodjelu podsticaja. Primjerice nije obavezno imati potvrdu o proizvedenim i predatim količinama mijeka već je dovoljno posjedovanje muznog grla. Nadalje, uvećan je podsticaj za kukuruz sa 250 na 300 KM po hektaru, zatim povećan je podsticaj za uzgoj svinja sa 50 na 70 maraka, ovaca sa 50 na 60, janjadi sa 20 na 30 maraka, a identično je povećanje i za pčelare po košnici”, rekao je za Radio Brčko šef resornog pododjeljna brčanske Vlade, Ferhat Ćejvanović.

Procedure koje slijede biće maksimalno ubrzane kako bi novac na računima poljoprivrednika bio čim prije, a u prvom krugu, kao i prošle godine, biće isplaćeno 80 posto odbrenog iznosa.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime