spot_img
spot_img

Усвојен Правилник о начину и условима за подстицај у пољопривредној производњи

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Влада Брчко дистрикта Босне и Херцеговине на данашњој 21. редовној сједници усвојила је Приједлог Правилника о начину и условима за подстицај у пољопривредној производњи.

Шеф Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду Владе Брчко дистрикта БиХ Миленко Нинковић казао је ће усвојени Правилник имати неограничено трајање и да се у сваком моменту може измијенити.

„Ово је можда један историјски тренутак за пољопривредне произвођаче на територији Брчко дистрикта БиХ и као што знамо није више законска обавеза да се правилник доноси сваке године. Правилник који је данас усвојен има неограничено трајање тј. у сваком моменту се може промијенити када буде постојала потреба да се уведе нека нова пољопривредна производња, да се одређена пољопривредна производња подстиче више или мање итд. Ово ће бити исто тако напорна и тешка година. Од 1. јануара, односно 3. јануара, 2022. године пољопривредни произвођачи могу подносити захтјеве за 2022. годину. Пољопривредни произвођачи ће добијати новац на вријеме, подносити захтјеве на вријеме и неће чекати као и сваке године да се усвоји правилник”, казао је Нинковић.

Он је нагласио да су новим Правилником предвиђена и одређена ограничења.

„То је из разлога што нема довољно новца у буџету, односно средства која су предвиђена за подстицај у пољопривредној производњи. Ми смо имали ситуацију да је од 2019. до 2020. године број захтјева порастао са 13 милиона на 16 милиона и тристо. Једноставно, таквим темпом, то ниједан буџет не би могао пратити. Зато смо били принуђени да уведемо одређена ограничења и да пољопривредницима исплаћујемо како је Правилником регулисано неки загарантовани износ одмах у старту у износу од 100%. Све остале износе, максималне износе, ми нисмо мијењали и остала су иста ограничења за физичка лица, физичка лица у систему ПДВ-а и правна лица с тим да у првом кругу добијају онај загарантовани износ, а други дио тек на основу тога да ли је преостало средстава у буџету за те намјене или не”, казао је Нинковић.

Он је истакао да је за физичка лица загарантовано 20.000 КМ и да ће се исплаћивати у проценту 100%, док је максимални лимит који може добити физичко лице 25.000 КМ.

„За физичка лица у систему ПДВ-а загарантовани износ је 30.000 КМ, с тим да они могу подносити захтјеве до 40.000 КМ по основу пољопривредне производње и други дио за инвестиције исто тако у износу до 40.000 КМ. Значи, укупан износ за физичка лица у систему ПДВ-а може бити до 80.000 КМ. За правна лица, у зависности од броја запослених радника, креће се од 30.000 КМ, 40.000 КМ, 50.000 КМ, 60.000 КМ и максимални износ који може бити за пољопривредну производњу је 70.000 КМ и плус додатно 70.000 КМ за инвестиције с тим да, понављам, загарантовани износ је 40.000 КМ”, нагласио је Нинковић.

Влада на 21. редовној сједници одобрила је и Смјернице за израду нацрта закона о допунама Закона о банкама у Брчко дистрикту БиХ и Нацрт одлуке о утврђивању јавног интереса за располагање пословним простором без накнаде у корист Удружења грађана Јединствена организација бораца „Унија ветерана“ и Удружења грађана „Организација ратних војних инвалида”.

На сједници је усвојен и Приједлог одлуке о критеријима и начину додјеле донација – стипендија редовним студентима Брчко дистрикта БиХ за период од 1. 1. 2021. до 30. 9. 2021. године, Приједлог одлуке о висини и броју стипендија које се додјељују редовним студентима за период од 1. 1. 2021. до 30. 9. 2021. године, Приједлог одлуке о именовању Комисије за сачињавање критеријума за расподјелу стамбених јединица у новоизграђеној згради намијењеној демобилисаним борцима, ратним војним инвалидима, породицама погинулих бораца и шехида из реда хрватског и бошњачког народа, Приједлог одлуке о измјени одлуке о именовању радне групе за израду Закона о обновљивим изворима енергије као и Приједлог одлуке о измјени одлуке о именовању радне групе за израду Закона о електричној енергији.

Влада је на сједници одобрила и Смјернице за израду нацрта одлуке о успостављању електронске евиденције и обраде у поступању инспектора у обављању инспекцијског прегледа пошиљки у прекограничном саобраћају и у унутрашњем мјесту царињења, Приједлог закључка о меморандуму о разумијевању о сарадњи у области пољопривреде, промоције пољопривреде – прехрамбеног сектора и руралног развоја између Италије и Босне и Херцеговине и Приједлог закључка о давању сагласности на извјештај о реализацији програма субвенционисања дијела камата за кредите предузећима, предузетницима и носиоцима пољопривредних газдинстава на подручју Брчко дистрикта БиХ за 2019. годину.

Влада је дала сагласност за Прибављање одобрења за грађење за главни пројекат аутобуског стајалишта с пјешачком стазом и надстрешницом у МЗ Горице као и сагласности за Прибављање одобрења за грађење за главни пројекат изградње улице Томе Максимовића, стамбено насеље Српска Варош.

Влада је одобрила и Нацрт одлуке о утврђивању јавног интереса за располагање пословним простором без накнаде у корист организације „Удружења фудбалских тренера и Нацрт одлуке о утврђивању јавног интереса за располагање пословним простором без накнаде у корист удружења младих „Трка за живот“.

Чланови Владе примили су к знању и Информацију о броју дјеце која су изгубила право на дјечји доплатак током 2020–2021. године, на захтјев Срђана Блажића.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img