Ускоро реконструкција породилишта у Брчком

Зграда у којој је смјештено породилиште и гинекологија у Брчком вапи за реконструкцијом. Од када је изграђена, прије педесет година, на њој су извршене само незнатне реконструкције а значајнијег реновирања није било.

Ако је судити по ријечима надлежних реновирање овог дијела требало би бити учињено током ове године.

Љекари на брчанском породилишту раде у јако лошим условима. Они су посебно изражени у операционој сали чија реконструкција је приоритет. Тренутно је у том дијелу само један операциони сто што онемогућава љекарима ефективнији рад. Уколико дође до хитне операције или компликације пацијент мора бити премјештен у сусједну зграду на одјељење хирургије.

“То је траума када морамо хитну операцију премјестити из зграде породилишта на одјељење хирургије. То је губљење драгоцјеног времена поготово јер су акушерске операције хитне и ту се ради о минутама. Пет или десет минута може да буде одлучујуће” рекао је др Душан Стокић, директор брчанске болнице.

Из тог разлога је ЈЗУ успјела из својих средстава обезбиједити 170.000 марака за реновирање кључних тачака на овом одјељењу.

“Биће реновирана порођајна сала, операциона сала. Биће инсталиран још један операциони сто те ће бити могуће радити двије операције истовремено. Сада смо у ситуацији да, ако процијенимо да је нешто сумњиво и да би могло доћи до компликација, чекамо са планираним операцијама док то не буде завршено. То одузима и вријеме и ремети организацију.”

Пројекат за реновирање је урађен и уз горе поменуто обухватиће и замјену улазних врата те реновирање ходника који садашњих изгледом стварају слику прошлог вијека. Такођер ће се значајније уредити чекаонице у приземљу те посебан улаз у неонатологију. У току извођења радова пацијенти ће морати бити измјештени из ове зграде.

“Породилиште у педијатрију па ћемо редуковати све планиране интервенције у том периоду, а гинекологију ћемо измјестити на хирургију. У том периоду ћемо се морати прилагодити тим условима како би на крају имали функционалан простор” каже Стокић.

Према ријечима доктора Стокића радови би требали бити извођени у љетним мјесецима како би већ у септембру реновирани простори могли бити стављени у употребу.

 

 

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime