У Брчком затворено неколико објеката јер их је посјећивала особа која се није придржавала мјера самоизолације

На данашњој конференцији за новинаре Кризног штаба Брчко дистрикта БиХ Дамир Булчевић, шеф Инспектората Брчко дистрикта БиХ рекао је да су санитарни инспектори на основу наредбе Кризног штаба и информације Полиције Брчко дистрикта БиХ о кретању Јањић Драгице која је прекршила рјешење о самоизолацији привремено обуставили рад неколико објеката, те привремено поставли траку око стамбене зграде у којој станују двије особе заражене коронавирусом.

“Јуче смо обуставили рад “Адико Банке”, апотеке ”Лекопром”, СЦР “Зимоњић”, ресторана “Марко Поло”, “МПЈ Group” Брезово Поље, привремено је била постављена трака око стамбене зграде у Штросмајеровој улици у којој станују особе које су заражене коронавирусом. На основу наредбе Кризног штаба и информације Полиције привремено је обустављен рад ових објеката и наложено хигијенско – епидемиолошкој служби да одмах дезинфикује те објекте и то је и урађено. Сви ови објекти данас раде и функцонишу. Такођер, ми смо издали још 15 додатних рјешења о самоизолацији за оне особе с којима је контакт имала госпођа Јањић Драгица. Она је јуче тестирана и данас смо добили резултате да њен тест није позитиван, она је здрава и нема разлога за бригу”, казао је Булчевић и истакао да је кризни штаб хитно издао наведене наредбе прије резултата теста како би што мање изложио ризику грађане дистрикта Брчко.

Он је нагласио да је на граничном прелазу у Брчком данас регистровано 28 особа које су ушле у БиХ.

“Данас на граничном прелазу ушле су три особе с подручја Дистрикта, 17 с подручја Републике Српске и 8 с подручја Федерације БиХ. Евидентно је да се смањује број улазака у БиХ. Апелујемо на све грађане Дистрикта да се придржавају свих мјера које издаје јавно здравство”, казао је Булчевић.

Када је у питању издавање рјешења о самоизолацији и њеном престанку Булчевић је казао да ће особе из јавног здравства звати особе којима истиче рјешење о самоизолацији.

“Ми смо јуче на Кризном штабу договорили тачну процедуру између Инспектората и јавног здравства. Особе које су у самоизлоацији ће се контактирати како би се видјело да ли се добро осјећају или не и уколико се добро осјећају и нису имали додатних потешкоћа, односно симптома на коронавирус бити ће упућени породичном љекару. Уколико су имали симптоме, овисно о стању у којем се налазе, биће упућени у амбуланту која је одређена за преглед оваквих пацијената или ће мобилни тим бити упућен тамо гдје су у самоизолацији. На онову тога сви они ће добијати одређена увјерења од јавног здравства о престанку смоизолације”, појаснио је Булчевић додајући да када је у питању Инспекторат та институција рјешење издаје на начин да особа која улази у БиХ мора доказати који је дан ушла у БиХ, а један од доказа је пасош с регистрованим датумом уласка.

“На основу тога им издајемо рјешење с тим да смо сада успоставли и класичну процедуру између Инспектората РС-а и ФБиХ тако да њихови санитарни инспектори издају рјешења и за наше грађане, а ми издајемо и за њихове грађане тако да они аутоматски на граници добијају рјешења о самоизолацији која им почињу тај дан. Значи, рјешења се издају од момента уласка на границу БиХ, а у другим случајевима рјешења се издају на основу приједлога јавног здравства, односно епидемиолошке службе”, казао је Булчевић.

 

 

 

 

 

2 komentara

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime