spot_img
spot_img

У Брчком припремно стање одбране од поплава

spot_img
spot_img

На подручју Брчко дистрикта БиХ на снази је припремно стање одбране од поплава. Водостај ријеке Саве је у блажем порасту у односу на претходне дане, али и даље постоји ризик да ће се ситуација погоршати. Јединице Одјела за јавну сигурност ове локалне заједнице су у приправности.

Према посљедњим информацијама, водостај ријеке Саве на мјерној станици Славонски Шамац износи 563 цм. Уколико достигне 650 цм, на подручју Дистрикта биће проглашене редовне мјере одбране од поплава, док се на 700 цм уводе ванредне мјере.

„У источним дијеловима Брчко дистрикта БиХ неколико мјесних заједница, односно села захваћено је обилнијом падавином. Било је плављења путних комуникација, али је све завршено на том дијелу без угрожавања стамбених објеката и пољопривредних парцела – само дјелимично путне комуникације“, казао је Мирсад Хасанбашић, шеф Одсјека цивилне заштите Брчко дистрикта БиХ.

Ових дана се и становници Дистрикта присјећају катастрофалних поплава које су погодиле регију прије тачно девет година. Од тада се, тврде надлежни, урадило много у области заштите и спашавања.

„Од те 2014., након свих тих наших лоших искустава, ми смо свакако радили на унапрјеђењу и људских и материјалних капацитета. У међувремену оформили смо Јединицу за заштиту и спашавање са њеним припадајућим модулима. Набавили смо покретне бране, машину за пуњење врећа, исушиваче, чамце, генераторе, дронове – све опрема која нам потенцијално може служити у екстремним ситуацијама“, истакао је Ведад Пазарчевић, из Одјела за јавну сигурност.

Припадници Одјела за јавну сигурност данас спремније дочекују и имају више ресурса у одбрани од поплава, али…

„Вода је заиста непредвидива. Некад имам осјећај да је лакше борити се са ватром него са водом. Ми смо и у 2014. години, колико год у тим тренуцима изгледало катастрофално, оно што често понављам, били без људских жртава“, подсјећа Пазарчевић.

Међутим, материјална штета била је огромна, а цијела локална заједница годинама се опорављала од посљедица. То нас мора позвати на опрез и у овој ситуацији.

 

 

(federalna.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img