У Брчком отворена изложба академског вајара Сеада Екмечића

- Реклама -

У Умјетничкој галерији у Брчком данас је отворена Изложба склуптура и цртежа академског вајара Сеада Екмечића.

Изложба ће бити отворена 15 дана.

- Реклама -

Кустос Умјетничке галерије Соња Ђуровић рекла је новинарима да је изложба организована поводом премјештања фонтане „Младости“ која је заштитни знак Брчког, а чији аутор је Сеад Екмечић.

„Када су питали Сеада Екмечића шта је за њега мистерија живљења он је рекао да је то реинкарнација. Данас смо реинкарнирали градску фонтану, а самим тим и умјетност, и надам се, цијело наше друштво“, истакла је Ђуровићева.

Предсједник Легата Екмечић у Брчком Села Тецилазић истакла је да је једно мало умјетничко дјело покренуло све грађане Брчког да подрже иницијативу Брчака Алосмана Ахметовића о премјештању фонтане, а коју је покренуо прије 15 година.

„То је побједа града и грађанске опције над политикама, потреба људи за оним изгубљеним вриједностима које су у овом рату страдале, а то су вриједности љепоте, суживота и нечега што није политичка порука“ рекла је Тецилазићева.

Фонтана је претходно више пута премјештана са централног мјеста на Тргу младих, да би коначно нашла своју сталну локацију у непосредној близини Умјетничке галерије на том тргу.

Да се фонатана налази на садашњој локацији и да буде окренута према ријеци Сави била је и жеља њеног аутора Сеада Екмечића.

Фонтану младости академски вајар из Брчког Сеад Екмечић направио је 1963. године, а симболизује повезаност човјека и ријеке, односно Брчака са Савом.

 

 

 

(radiobrcko.ba/foto: Arhivističko udruženje Brčko distrikta BiH)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime