У Брчком ниче етно-село са 13 кућа

Годинама је Паво Анђић, предузетник из Босанске Бијеле, сакупљао старе предмете и ствари, брижљиво их чистио и штитио од пропадања. Упоредо с тим, у његовој глави тињала је идеја о заштити старих, напуштених босанских кућа, које је проналазио у селима Дубраве, Доња Скакава, Јагодњак, Босанска Бијела…

Године 2011. пала је одлука да у Доњој Трамошници, која је ентитетском линијом припала општини Пелагићево, сагради прво посавско Етно-село. Уз магистрални пут Градачац – Орашје, Анђић је купио земљиште за велики паркинг и село.Упоредо с тим, морао је уредити језерце с чистом водом, гдје ће се ускоро почети окретати воденичко коло. Овдје ће се моћи рибарити, уживати у сеоском амбијенту, тишини равне Посавине и нетакнутој природи.

У посавско Етно-село за сада је довезено и рестаурирано 13 старих босанских кућа. Свака је старија од стотину година. Како тврди Анђић, највиша је и најстарија Бегова кућа, од 200 година. Пронађена је у селу Скакава Доња код Брчког. Уствари, све су оне данас у новом руху, свака љепша од љепше.

– Ово је био мукотрпан посао. Има мајстора, али ја ништа нисам дозвољавао да се ради без мог знања. Чини ми се да се у ово што радим, добро разумијем па ниједан детаљ није урађен без консултација с науком. Свака од 13 старих кућа расклопљено је у дијелове тамо гдје смо их проналазили па је овдје склопљена у потпуно идентичном облику – рекао је Анђић.

– Нити један, ни најмањи детаљ није се смио занемарити. Намјера ми је да овдје долазе људи, да виде ово што се урадило, да се врате у прошлост, да уживају. Али, не журим, желим да ово етно-село у правом смислу ријечи буде спој људи и природе – истиче Паво.

 

 

 

 

 

(avaz.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime