Скупштина Брчко дистрикта разматрала активности Кризног штаба

Скупштина Брчко дистрикта одржала је у сриједу 22. априла 61. редовну сједницу којом је доминирало разматрање Информације везане за активности Кризног штаба на превенцији заразне болести вируса корона.

Есед Кадрић, предсједник Скупштине Дистрикта оцијенио је досадашњи рад Кризног штаба веома добрим.

– Уз све слабости које као заједница посједујемо Кризни штаб је јако добро радио свој посао. Врло су посвећени и ангажовани. Пропуста сигурно има али ванредне околности изискују хитна одлучивања која понекад донесу рјешења која нису најбоља. Мислим да се Кризни штаб у овој ситуацији јако добро организовао и снашао. Цијеним да ће добити добру оцјену и подршку Скупштине за до сада учињено – рекао је предсједник Кадрић.

Истакао је да су у току интензивне припреме за ванредну сједницу Скупштине на којој ће бити разматране измјене Пословника о раду Скупштине како би се створиле правне могућности за одржавање онлајн сједница, као и разматрање ребаланса буџета.

– Ребаланс буџета припремамо за обавезе које су већ створене по јавном позиву по Програму Владе за подршку фирмама којима је забрањен рад или су у овом период радиле слабијим интензитетом, а односе се на минималне плате и уплату 30 одсто доприноса фирмама којима није био забрањен рад – појаснио је предсједник Кадрић.

Он је истакао да се интензивно усаглашава текст закона о ублажавању економских посљедица изазваних појавом вируса корона.

– С једне стране имамо концепт да идемо на одређена субвенционисања, а с друге на одређена законска ослобађања везана за обавезе по Закону на добит, Закону на доходак, а у оптицају је и варијанта ослобађања од плаћања пореза на некретнине у овој години. Наша је процјена да би у овој варијанти за око 15 милиона КМ ослободили грађане и првенствено фирме од пореских обавеза и помогли очување радних мјеста. Неколико варијанти је у разматрању и видјећемо за које ћемо се опредијелити – рекао је предсједник Кадрић. Нагласио је да су у свим исплатама приоритет социјална давања заснована на закону, попут материнског и дјечјег додатка, туђе његе и помоћи и свих других исплата.

– Те категорије не смију осјетити кризу у којој се налазимо – истакао је Кадрић.

Посланици су усвојили Закон о измјенама и допунама Закона о високом образовању којим су отклоњене неусклађености које ће омогућити несметано акредитовање високошколских установа.

Усвојен је и Закон о измјени и допуни Закона о здравственој заштити, којим се уређују питања састава и рада управног одбора Јавне здравствене установе „Здравствени центар Брчко“. Посланик Томислав Стјепановић, предсједавајући Комисије за рад, здравство и социјалну заштиту рекао је да у управном одбору могу бити лица која имају квалификације као и руководеће особе ЈЗУ и да то не могу бити лица која раде у тој установи.

– Максимална накнада коју могу имати чланови управног одбора је у нивоу просјечне нето плате у Брчко дистрикту. Надзорни одбор може имати накнаду у износу од 70 одсто просјечне нето плате исплаћене за претходну годину – рекао је Стјепановић.

Разматрање Нацрта закона о измјенама Закона о порезу на доходак је одложено, као и разматрање више извјештаја.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime