Skenlan: Reformska perspektiva u Brčkom privlači pažnju međunarodne zajednice

Zajedno sa turskim ambasadorom u BiH, Haldunom Kočom, prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Mjakl Skenlan sastao se sa visokim zvaničnicima Vlade i Skupštine Distrikta.

Takođe je posjetio Luku Brčko, čiji će postupak modernizacije koji finansiraju EBRD i EU početi u julu.

Supervizor se jučer sastao i sa predstavnicima Privredne komore Brčko Distrikta, čelnicima kompanija “STUDEN & CO Holding” i “Termoelektro” te šefom Policije Brčko Distrikta Goranom Pisićem.

Skenlan je na ovim sastancima podvukao da postojanje funkcionalnih institucija Distrikta koje rade na principu transparentnosti, odgovornosti i efikasnosti, te ubrzani razvoj infrastrukture i bolje poslovno okruženje mogu vratiti prosperitet u Brčko Distrikt, privući nove investicije i prijeko potrebna radna mjesta.

Za ovaj proces neophodan je ubrzani fokus na reforme zasnovane na tijesnoj uključenosti i suradnji između javnog i privatnog sektora.

Modernizacija Luke Brčko, uspostava jasnih rokova za rekonstrukciju mosta Brčko-Gunja, usvajanje zakona koji će poboljšati fiskalnu disciplinu, poduzimanje snažnih koraka za borbu protiv korupcije, te započinjanje koraka u okviru javno-privatne inicijative između Vlade Distrikta i “STUDEN & CO Holding” su prioriteti koji moraju biti zaključeni na ljeto, mišljenja je supervizor za Brčko.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime