Skenlan i Koč posjetili JP “Luka Brčko”

Tokom posjete Brčko distriktu ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koč i supervizor za Brčko Majkl Skenlan razgovarali su danas sa gradonačelnikom Brčkog Sinišom Milićem, predsjednikom Skupštine Esedom Kadrićem i njihovim zamjenicima, nakon čega su posjetili „Luku Brčko“.

– Razgovarali smo o projektima koji znače razvoj i progres u ekonomskom, trgovinskom i svakom drugom smislu. Želja nam je da u Brčko distriktu imamo projekte koji mogu uticati na prosperitet i život građana. Raduje nas što će ova Luka biti modernizovana – rekao je ambasador Koč.

Istakao je da su investitori iz Turske koji godinama uspješno posluju u BiH, kao što je „Sisecam Soda“ Lukavac zainteresovani za transport proizvoda preko Luke Brčko.

Majkl Skenlan, supervizor za Brčko rekao je da današnja posjeta kao i niz ranijih posjeta međunarodnih zvaničnika pokazuju da međunarodna zajednica smatra Brčko veoma važnom lokacijom.

– Brčko je veoma značajna lokacija ne samo zbog Luke koja može obezbijediti da se ponovo vrati prosperitet nego i obezbijediti da se provode dalje aktivnosti na izvozu roba iz BiH ovim putem- rekao je Skenlan. Dodao je da je uvjeren da će u julu početi aktivnosti koje su planirane za Luku i da će se konkretno najaviti rokovi i način finansiranja rekonstrukcije mosta na Savi.

Marinko Viljušić, direktor Luke naglasio je da je najveći problem ovog preduzeća nedovoljna plovnost rijeke Save i da je prilikom nedavne posjete „Sisecam Soda“ Lukavac, koji je njihov najveći komintent za pretovar roba za uvoz, razgovarao o mogućnosti uključivanja Turske u čišćenje plovnog puta.

– U neplovne dane oni su prisiljeni da proizvode voze za Vukovar ili Osijek što poskupljuje transport za 40 odsto. Upravo zbog toga oni su došli da vide te mogućnosti ukoliko se bude odustalo od kredita Svjetske banke za regulaciju rijeke Save i Drine kojim je predviđeno i čišćenje korita Save- rekao je Viljušić. Dodao je da će desetak dana biti odabrani konsultanti za raspisivanje javnog poziva za realizaciju projekta revitalizacije Luke koji finansira EBRD sa 10 miliona evra, od čega je sedam miliona kredit dok je tri miliona evra grant.

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime