Sava i dalje raste, u Brčkom blizu vanrednih mjera odbrane od poplava

Visoki vodostaji rijeka i u Brčko distriktu stvaraju probleme kako u ruralnim tako i u gradskim područjima. Podzemne vode izbile su na uvijek kritičnim lokacijama u samom gradu.

Vodostaj rijeke Save i dalje je u porastu i na svakih sat vremena viši je za jedan centimetar. Od juče je vodostaj Save u Brčkom povećan za 33 centimetra.

- Reklama -

“U Šamcu je 673, na 700 se proglašavaju vanredne mjere odbrane od poplava. Očekujemo i dalje porast rijeke Save i u naredna tri do četiri dana bi i do nas trebao stići veliki talas, mada je kod nas rijeka Sava malo šira i nećemo mi imati one mjere koje su uzvodno” rekao je Mirsad Hasanbašić, koordinator za krizne situacije.

U samom gradu problem predstavljaju podzemne vode u naselju Burića brdo u MZ Centar 5, u Kolobari, Srpskoj Varoši a od jutros i u naselju Rosulje.

“To su podzemne vode. Pritisak rijeke Save i rijeke Brke zatvara klapne i ne funkcioniše kanalizacioni sistem odvodnje površinskih voda. Trenutno je u naselju Burića brdo ugrožena samo jedna stambena zgrada, odnosno podrumske prostorije, u Kolobari nekoliko pomoćnih objekata, u Srpskoj varoši takođe nekoliko pomoćnih objekata. Trenutno nemamo ugroženih stambenih objekata.”Rijeke Brka i Tinja se ne mogu više ulijevati u Savu zbog visokog vodostaja. Njihov vodostaj se sa porastom rijeke Save takođe podiže.

“Imamo problem u MZ Gorice zaseoku Tinjaši sa pristupnim putem, te problem sa putem u Drenovu koji je od juče pod vodom. Imamo oštećenje jednog dijela nasipa, odnosno uzvišenja u neposrednoj blizini mosta u Krepšiću, od Pravoslavne crkve do skladišta. Stanje nije kritično na tom potezu jer to i nije nasip nego je to u toku izvođenja radova i saniranja šteta 2014. godine napravljeno uzvišenje. Odjeljenje za poljoprivredu je obaviješteno i izaći će na teren” rekao je Hasanbašić.

Ekipe Odjeljenja za javnu sigurnost su na terenu, organizovana su dežurstva. Pozivaju građane da sve probleme koje primijete na terenu prijave na brojeve 121 i 123, kako bi izašli na teren i odgovorili u skladu sa mogućnostima.

 

 

 

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime