Сатлер о посјети Брчком: Ријека могућности

Смјештена на сјецишту пловних и копнених путева све од Медитерана до Балтика, Сава је природна веза Босне и Херцеговине с тржиштима средње Европе. Препознајући њен значај, Европска унија донирала је више од 3 милиона еура за најновије радове на санацији луке.

Посјетивши Брчко прошле седмице, био сам позитивно изненађен промјенама које су се десиле у нешто више од годину. У дистрикту сам боравио поводом почетка радова на наредној фази изградње луке, а видио сам и доста других знакова напретка.

Ријека је у средишту свих дешавања у Брчком, и то не само у географском смислу. Описујући ријеку Саву и начин на који овај град повезује с остатком земље и цијелим регионом, рођени Брчак, писац Беким Сејрановић написао је: Можда заправо никада ни не би требали говорити да се једна ријека улијева у другу, већ да се оне једноставно спајају.

Стојећи на обали Саве, лако ми је разумјети улогу овог подручја као трговинске повезнице региона, улогу у којој ће се Брчко поновно наћи. Ријеке могу бити препреке, али и не морају; оне су те које повезују људе и заједнице. Смјештена на сјецишту пловних и копнених путева све од Медитерана до Балтика, Сава је природна веза Босне и Херцеговине с тржиштима средње Европе.

Препознајући њен значај, Европска унија донирала је више од 3 милиона еура за најновије радове на санацији луке, као допуну зајму Европске банке за обнову и развој.

Модернизација луке и довршетак новог моста Гуња-Брчко, као и проведба седмогодишње Стратегије развоја коју су власти дистрикта усвојиле почетком ове године, у великој су мјери у складу с Агендом за повезивање ЕУ која промовира прометне везе на Западном Балкану као кључни покретач привредног развоја, регионалне сарадње и европских интеграција.

У прошлоседмичним разговорима с дужносницима дистрикта и с министрима промета Босне и Херцеговине и Хрватске, тежиште је стављено на конкретне кораке за проведбу већ припремљених и усаглашених пројеката, што укључује мостове у Свилају и Градишци. Свилај је дио коридора 5ц и његово отварање планирано је за који мјесец. Градишка, још један важан мост који повезује Босну и Херцеговину с Хрватском, треба бити довршена наредне године. Сада је важно да домаће власти финализирају све потребне радове на мосту како би га грађани редовно користили.

Приликом посјете новом сједишту Полиције Брчко дистрикта, финансираног средствима ЕУ, а које је данас у функцији након дуже одгоде, фокус је био на даљим искорацима у раду полицијских органа. Постојећи сазив Скупштине Брчко дистрикта ставио је ван снаге измјене и допуне Закона о полицији, усвојене у претходном сазиву, а које су садржавале одредбе у супротности са заштитом права грађана. Нови закон сада је у припреми.

Након дугог кашњења, Скупштина Брчко дистрикта недавно је именовала и водитеља Уреда за борбу против корупције који треба бити у потпуности оперативан у сљедећих неколико мјесеци, чиме би се повећали капацитети Брчко дистрикта на превенцији корупције. Још прије годину Брчко дистрикт први је у земљи унаприједио своје прописе о мирном окупљању, утирући пут становницима дистрикта да остваре своје право на мирно окупљање у складу са релевантним стандардима у области људских права, а како би се чуо и њихов глас у питањима од важности за грађане. Овај примјер би требао слиједити и остатак земље.

Током посјете информисан сам и о напретку у отварању прве пословне зоне Брчко дистрикта. Имао сам задовољство посјетити једну од компанија и њене партнере, кориснике програма ЕУ4Бусинесс.

Све позитивне иницијативе којима сам свједочио прошле седмице утемељене су у потенцијалу Брчког проистеклом из његовог географског положаја, пословног и индустријског насљеђа и, посебно данас, талентоване радне снаге. Кад се тај потенцијал у потпуности ослободи, све више грађана ће бирати да остане живјети на овом подручју, умјесто да другдје трагају за бољим животом. ЕУ наставља улагати у Брчко и пружати подршку, заједно с другим конструктивним снагама на терену, прије свега првим замјеником високог представника, како би овај регион могао у цијелости испунити свој потенцијал.

Из посјете сам се вратио с обновљеном надом да је Брчко у доброј позицији да слиједи пут развоја којим желе ићи његови становници, као и да може вратити свој традиционални статус успјешне претоварне луке и послужити као позитиван примјер остатку Босне и Херцеговине.

Јохан Сатлер
шеф Делегације и специјални представник ЕУ у БиХ

 

 

 

(oslobodjenje.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime