Prva traktorijada u Posavini

Kod Šamca okupilo se oko stotinu mašinista. U navlačenju traktora do 50 konjskih snaga pobjednik bio Milan Savić iz Gajeva, a preko 90 snaga – Cvijetin Simikić iz Mrtvica kod Brčkog.

U selu Donja Slatina kod Šamca, povodom vaskršnjih praznika, održana je prva traktorijada u Posavini, na kojojse okupilo oko 100 traktorista iz Brčkog, Bijeljine, Orašja, Gradačca i domaćina Šamca. Takmičili su se u raznim disciplinama. Tako je u navlačenju traktora do 50 konjskih snaga pobjednik bio Milan Savić iz Gajeva, a preko 90 snaga – Cvijetin Simikić iz Mrtvica kod Brčkog.

- Reklama -

– S obzirom na to da je ovo poljoprivredni kraj, očekujemo da Traktorijada preraste u tradiciju. Željeli smo da se traktoristi upoznaju i druže, ali i da vidimo s kakvom mehanizacijom idemo u proljećnu sjetvu – kaže Branislav Božić, predsednik seoske organizacije mladih “Sveti Aleksandar Nevski”, orgnizatora Traktorijade.

Na svojevrsnoj smotri učestvovao je osamdesettrogodišnji Gojko Vučićević iz Donje Slatine, koji je 35 godina radio u PK Šamac.

– Takmičio sam se u vožnji traktora i tri puta sam bio republički prvak, jednom savezni u Skoplju. U onoj državi se cijenio rad traktorista, iako nije bilo ovakve mehanizacije – prisjeća se Vučićević.

Traktor Slobodana Sofrenovića iz Obudovca, proizveden 1952. u Rakovici, nastariji je u Posavini, a još ore posavsku ravnicu.

– Radim s njim sve poljoprivredne poslove. Mislim da je neuništiv, ali kada mu dođe kraj, čuvaću ga kao suvenir. Još mu je potrošnja mala i dosta je efikasan – priča Sofrenović.

 

 

 

 

 

(novosti.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime