Проблеми са амброзијом: Повећан број алергичних у Брчком

Иако је надлежно Одјељење пољопривреде, шумарства и водопривреде половином јуна позвало грађане и правна лица у Брчко дистрикту да уклоне амброзију са својих парцела како би смањили проблеме које изазива по здравље људи, амброзија и овог љета задаје муке многим мјештанима.

Одраслих и дјеце која све више пате од алергије на амброзију најтеже симптоме имају у овом периоду, крајем августа и почетком септембра, када ова коровска биљка цвјета и када је концентрација полена у ваздуху највећа.

Азра Дервишевић, доктор породичне медицине у Здравственом центру Брчко, каже да је примјетан већи број пацијената с алергијама на амброзију, али истиче да не очекују значајнији раст броја обољелих.

– То су углавном дугогодишњи пацијенти који се знају доста добро и сами збринути. Не очекујемо значајније повећање броја обољелих пацијената у односу на раније године – каже Дервишевићева.

Лицима која пате од алергије на амброзију препоручује да се што мање излажу боравку на отвореном, посебно у природи и на мјестима гдје има амброзије.

– Треба да воде рачун о редовном узимању антихистаминика. Дјеца су посебно изложена и треба пазити да избјегавају излазак у природу, посебно у сунчаним периодима – појашњава Дервишевићева.

У Јавном здравству кажу да немају тачне податке о броју обољелих, јер алергија на амброзију не спада у заразне болести због чега љекари немају обавезу да је пријављују.

Брчко нема закон о амбозији, а обавезу уклањања и уништавања амброзије свим физичким и правним лицима прописана је посебном одлуком из 2004. године.

На подугачкој листи субјеката који имају обавезу да делују у циљу сузбијања и уништавање амброзије водеће мјесто има Одјељење за пољопривреду, шумарство и водопривреду, које је обавезно да прати присуство амброзије на земљишним површинама.

У Инспекторату Брчко дистрикта, који врши надзор над спровођењем одлуке, кажу да је ту још низ других одјељења, међу којима и Одјељење за здравство задужено за едукацију становништва, као и Одјељење за јавну сигурност, које је обавезно да пружа информација о минским пољима, јер се на таквом подручју не може уништавати амброзија.

– Инспекција врши контролу у оквиру редовних активности и по пријавама грађана. Контролишемо одржавање површина и утврђујемо одговорност, али не може изрицати санкције, јер нису нити могу бити прописане одлуком. За тако нешто потребно је донијети закон – рекао је Миодраг Васић, в.д. главног инспектора одсјека инспекције за заштиту здравља и околине у Инспекторату Брчко дистрикта.

Додаје да контролу присуства амброзије врши више инспекција и наводи да дворишта и окућнице контролише комунална инспекција, путни појас и банкине саобраћајна, а посла на насипима и обалама има и водопривредна инспекција.

Тамо гдје амброзија није уклоњена инспектори издају рјешења, а за њихово неизвршавање прописана је казна од 1.000 КМ.

Чупање из коријена

Амброзија је коровска биљка која је најприсутнија у равничарским предјелима, па је распрострањена у највећем дијелу Дистрикта, а најмање је присутна у подмајевичким предјелима.

Најефикаснији начин њеног сузбијања је чупање биљке из коријена. Симптоми алергије су учестло кихање, сузење очију, цурење носа. Уколико се не лијечи, може довести до тежих здравствених компликација и астме.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime